Основната мисия и функция на Съвместното командване на силите (СКС)

...
Основната мисия и функция на Съвместното командване на силите (СКС)
Коментари Харесай

Съвместното командване на силите отчете една динамична и успешна 2021 г.

Основната задача и функционалност на Съвместното командване на силите (СКС) е да покачва своите качества за обмисляне и осъществяване на интервенции в взаимен мащаб, да служи като естествена връзка сред Българската войска и силите и средствата на НАТО.

По този метод да можем да използваме оптимално механизмите на груповата защита и дружно да осигурим благонадежден възпиращ капацитет за Република България във всевъзможни условия на ситуацията “. Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов през днешния ден, 27 януари, на извършения Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на СКС през 2021 година

Началникът на защитата благодари и пожела триумф на командването и персоналния състав на СКС. „ Усложнената среда на сигурност слага въпроси освен пред Съвместното командване на силите, само че и пред цялата Българска войска и Въоръжените сили, пред държавното и политическото управление на Република България “, безапелационен бе адмирал Емил Ефтимов. Той акцентира, че при задълбочаването на провокациите пред съюзното обмисляне, от основно значение са професионализмът, знанията на офицерите в СКС и работата на командирите по образуване на процеса по обмисляне, по разработване и познаване на общоприетите оперативни процедури, по опциите за работа в полеви условия, в това число и на полевата комуникационно-информационна система.

„ Обстановката потвърждава нашата справедливост и логиката, която заложихме при провеждането на Стратегическия обзор на защитата – да освободим СКС от несвойствени функционалности във връзка с логистичните формирования “, уточни адмирал Ефтимов. Началникът на защитата напомни, че считано от 1 септември 2021 година с новата си организационна конструкция СКС се концентрира върху обмисляне и осъществяване на интервенции в народен и съюзен мащаб. От същата дата бе образувано Командването за логистична поддръжка. „ В него да се концентрират логистичните потребности, да се извърши верен мениджмънт и да се води поддръжката от страната-домакин в взаимна интервенция “, уточни задачите на новото командване адмирал Ефтимов.

Анализът на активността, войсковия ред и дисциплината на СКС през 2021 година беше показан от неговия пълководец генерал-майор Валери Цолов. „ Независимо от съществуващите провокации, пред които беше изправено Съвместното командване на силите, плануваните мероприятия и задания за осъществяване на задачата през миналата година са изпълнени и ние изпращаме една сполучлива година “, съобщи той при откриването на съвещанието.

По време на разбора генерал-майор Цолов направи обзор на мероприятията по развиване на Съвместното командване на силите, построяването и развиването на качества, въздействието на организационната структурата и комплектуването върху подготовката на щаба на СКС и подчинените формирования и ресурсното обезпечаване на подготовката и формированията от СКС през 2021 година Той подчертава върху узаконяването, развръщането, реализирането на народен надзор, административното и логистичното обезпечаване на контингентите, участващи в интервенции и задачи отвън територията на Република България.

„ В осъществяване на Плана за развиване на Въоръжените сили до 2026 година, през 2021 година в СКС се направиха редица структурни промени за да се освободи Командването от несвойствени функционалности и действия, най-вече в региона на логистичното обезпечаване, и по този начин активността да се концентрира главно към развиването и усъвършенстването на качествата за обмисляне и осъществяване на интервенции и за реализиране на съгласуваност и взаимоотношение с съдружните сътрудници “, означи генерал-майор Цолов.

Друга предпочитана задача на СКС за 2021 година беше планирането, организирането и координирането на участващите сили и средства от Въоръжените сили на Република България в многонационалните свързани учения „ Steadfast Defender – 2021 ”, „ Defender Europe-2021 ” и „ Noble Jump-2021 ”, за което Съвместното командване на силите развърна на образователен полигон „ Ново село ” национална конструкция за управление и надзор на ученията. В рамките на тези учения на територията на Република България и в чужбина в интервала 1 май – 16 юни 2021 година се организираха 6 учения, в които участваха 2500 военнослужещи от щабове и военни формирования на СКС, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, СКСО, структури на директно послушание на министъра на защитата и Щабния детайл за консолидиране на силите на НАТО, щабове и военни формирования от въоръжените сили на Съединени американски щати, Англия, Република Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Грузия, Испания и Италия.

Съвместното командване на силите сполучливо се оправи и със задачата по планирането и управлението на процеса по евакуиране на българския контингент от Афганистан по отношение на приключването на задачата на НАТО „ Решителна поддръжка “. През годината се усили приносът в небойната задача на НАТО в Ирак (NMI) посредством развръщането на Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО за реализиране на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на задачата.

През септември България се включи и в интервенцията на НАТО „ Allied Solace/Nobel ” провеждаща се в Косово, като СКС възнамерява и провежда българското присъединяване и реализира нужното взаимоотношение сред националното командване и командването на интервенцията.

През 2021 година 377 военнослужещи участваха в 11 интервенции и задачи отвън територията на страната, допринасяйки за издигане престижа на страната ни и Българската войска измежду съдружниците в НАТО и Европейския съюз, за което получиха високи оценки.

Епидемичната конюнктура в страната повлия на осъществяването на дилемите, само че не ги попречва.Това се оказа предизвикателство, което наложи търсенето на нови подходи и способи за осъществяване на процесите, като главните старания бяха ориентирани към поддържане и надграждане на добитите качества през миналата година.

В края на разбора вследствие на направените заключения от активността през 2021 година и в осъществяване на одобрените проекти, генерал-майор Цолов заключи главните посоки за работа пред командването и подчинените формирования през 2022 година като подчертава на планирането и воденето на взаимни операции; асимилиране и поддържане на проектите за бойна готовност; своевременното осъществяване на оценка и обмисляне на развръщането, ротацията и изтеглянето на контингентите от въоръжените сили на основата на насъбрания опит и поддържане в подготвеност на подчинените военни формирования.

Гости на форума бяха и съветникът по военна сигурност на президента генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден военачалник Петьо Мирчев, командирът на Командването за логистична поддръжка бригаден военачалник Тодор Тодоров, командири и началници на военни формирования, директно подчинени на командира на СКС.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР