Основаването на нова Международна асоциация за контрол на тютюнопушенето и

...
Основаването на нова Международна асоциация за контрол на тютюнопушенето и
Коментари Харесай

Нова международна асоциация ще работи за контрол на тютюнопушенето и намаляване на вредата

Основаването на нова Международна асоциация за надзор на тютюнопушенето и понижаване на вредата (SCOHRE) бе оповестено по време на Третата научна среща за понижаване на вредата от тютюна, извършена на 24-25 септември 2020 година в Атина, Гърция. В срещата взеха присъединяване 37 изтъкнати учени и медицински и здравни експерти от целия свят. В края на научния конгрес водещите специалисти се сплотиха към основаването на Международната асоциация, която има за съществена цел повишение на осведомеността за вредата от тютюнопушенето за предварителна защита, надзор и битка с нездравословния табиет. Същевременно, новата организация има за цел да насърчи продължаването на научните проучвания и поддръжка на тактика за понижаване на вредата от тютюна.



Основателите на Асоциацията поддържаха основополагаща Декларация, в която се регистрира, че предварителната защита и отхвърли от тютюнопушенето си остават най-ефективните и рентабилни интервенции в медицината, като се предлага и използване на спомагателни нови подходи за понижаване на вредата от тютюна, основани на новаторски и научно потвърдени по-малко рискови други възможности на обичайното пушене, което продължава да е необятно публикуваното по света.



„ Ние сме уверени, че тактиките за надзор на пушенето, би трябвало да бъдат преформулирани по този начин, че да включват и методите за понижаване на вредата посредством артикули с евентуално по-нисък риск наред с обичайните ограничения за прекъсване на пушенето и предварителна защита на пропушването ", се показва в декларацията. Новата Асоциация ще бъде със статут на интернационална неправителствена организация, със седалище в Брюксел.



Сред създателите е и ръководителят на Национална пациентска организация, доктор Станимир Хасърджиев, взел участие в научната конференция в панела „ Биоетика: Правата на пушачите за приемане на достоверна информация ", с модератор проф. Константинос Фарсалинос, откривател, клиницист и епидемиолог към Университетите в Патрас и в Полопонес, Гърция, който има над 85 проучвания и публикации в интернационалните издания с съвместен теоретичен надзор, най-вече отдадени на електронните устройства за изпаряване на никотин и понижаване на вредата при използването на тютюн и никотин.



„ Това е изцяло нова, революционна идея - концепцията е да се помогне на пушачите, които не могат да се откажат, като им се предложи различен метод за набиране на никотин, само че с понижен риск. Смятам, че пациентите би трябвало да имат право да получат цялата информация, от която имат потребност, с цел да създадат своя избор. ", съобщи ръководителят на Неправителствени организации доктор Хасърджиев при разискването на концепцията за понижаване на вредата по време на конференцията.

Според доктор Хасърджиев пациентите-пушачи с хронични болести би трябвало да имат правото да получат добра професионална грижа и съвет във връзка със оправянето с нездравословния табиет. „ Не е решение просто да кажем на пациента: „ Пушенето е нездравословно, стой да пушиш. " Това не оказва помощ и би трябвало да спрем с това да не им се оферират по-малко щадящи разновидности. ", съобщи той.

Международната асоциация сплоти учени, лекари, специалисти по правене на политики, поведенчески експерти, представители на академичната общественост и други експерти, които ще организират постоянни полемики и ще оказват помощ за формулирането на нов, по-широк метод във връзка с политиките за надзор на тютюна. В тази връзка, доктор Хасърджиев съобщи: „ Имаме потребност от структуриран метод да представим научната информация за понижената щета на хората. Трябва да им я предоставим от авторитетни източници, а доказателствата за това да бъдат показани на регулаторните органи. "



Асоциацията очерта фокуса на бъдещите си старания си върху следните съществени стълбове:
• Научни доказателства, в това число шерване и обявяване на най-нови научни данни, идентифициране на празноти в научните проучвания, самостоятелна верификация на данните на промишлеността.
• Поведенчески аспекти - фокус върху пушачите - какви са потребностите на тези, които желаят да спрат да пушат, както и по какъв начин да се помогне дейно на тези, които не желаят да се откажат от пушенето.
• Препоръки за прагматични политики и регулаторни ограничения в страните.
• Диалог с специалистите по политики и регулаторните органи на интернационално, европейско и национално ниво.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР