Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви днес в лондонски съд,

...
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви днес в лондонски съд,
Коментари Харесай

Асандж заяви, че не желае да бъде екстрадиран в САЩ

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж съобщи през днешния ден в лондонски съд, че не желае да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, където ще бъде съден за едно от най-големите приключвания на секретна информация в историята, съобщи Ройтерс.

Съединени американски щати желаят Асандж да им бъде предаден и го упрекват в скрит план за непозволен достъп до осведомителна система, което се санкционира с до пет години затвор.

Асандж, който е в английски затвор, взе участие в състоялото се през днешния ден авансово процедурно съвещание на Уестминстърския магистратски съд посредством видеовръзка. Запитан дали е склонен да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, той отговори негативно.
Следващото съвещание бе планувано на 30 май, само че то ще има процедурен темперамент. Разширено чуване е планувано за 12 юни, само че същинските съвещания по желае за изгонване ще стартират след няколко месеца, заяви съдът.

Съдът не може да стартира да преглежда въпроса за изгонването на Асандж всъщност, до момента в който той не изтърпи наказването си за нарушение на условното си освобождение под гаранция. Вчера Кралският съд на лондонския регион Саутарк го осъди на 50 седмици затвор, поради това че през 2012 година, откакто е бил освободен под гаранция, не се е явил в съда, а се е укрил в еквадорското посолство, съобщи ТАСС. Асандж ще може да излезе на независимост предварително, откакто изтърпи единствено половината от наказването си.

През 2012 година Асандж се укри в посолството на Еквадор, с цел да не бъде екстрадиран в Швеция, където бе упрекнат в обезчестяване. Асандж отхвърля да е направил нещо неправилно. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР