Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж прекара 2487 дни в

...
Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж прекара 2487 дни в
Коментари Харесай

Джулиан Асандж и „Уикилийкс“

Основателят на уеб страницата " Уикилийкс " Джулиан Асандж прекара 2487 дни в еквадорското посолство в Лондон, в което потърси леговище , преди да бъде задържан в четвъртък, заяви Франс прес.
 
Асандж бе упрекнат в Швеция за обезчестяване и полова експанзия. За да избегне арест по тези обвинявания, той потърси леговище в посолството на Еквадор в Лондон на 19 юни 2012 година Двете каузи против него в Швеция бяха прекъснати надлежно през 2015 година и 2017 година

 
Асандж е в основата на публикуването през 2010 година на стотици хиляди секретни американски документи. Заради това Съединени американски щати му предявиха обвиняване. Американското министерство на правораздаването разясни, че обвиняването е за " осведомително пиратство " поради това, че е заговорничил дружно с Челси Манинг, някогашен анализатор от военното разузнаване на Съединени американски щати, с цел да обхванат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. Асандж може да получи до пет години затвор.
 
Асандж беше лишен и от еквадорско поданство, което Кито му беше дал преди две години.

 
" Уикилийкс ", учредена през 2006 година, първо стана известна през 2009 година, когато разгласява хиляди известия от пейджъри, пратени в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година Днес уеб сайтът твърди, че е разгласил общо н пъкъл 10 милиона документа, касаещи финансите, сферата на шоубизнеса и политиката. -->
 
През 2010 година международната преса разгласява над 700 000 американски поверителни документа, предоставени на " Уикилийкс " от Манинг. Документите бяха оповестени на три порции.

През юли бяха оповестени 70 000 документа за интервенциите на интернационалната коалиция в Афганист ан.

През октомври - 400 000 документа, касаещи американската инвазия в Ирак .

През ноември на същата година " Уикилийкс " разгласява благодарение на пет огромни медии - " Ню Йорк таймс ", " Гардиън ", " Шпигел ", " Монд " и " Паис " - над 250 000 секретни документа , разкриващи кулисите на американската дипломация. След тези разкрития Асандж се трансформира в публичен зложелател номер едно в Съединени американски щати.
 
В началото " Уикилийкс " беше плод на съдействие сред математици, по-специално китайски дисиденти, и беше ориентиран против репресивни режими в Азия, в някогашния руски блок, субсахарска Африка и Близкия изток. Но множеството разкрития бяха направени в ущърб на Съединени американски щати и постоянно от това се възползваше Русия, отбелязва Франс прес.

 
Русия е обвинена, че е в основата на приключването на вътрешни имейли на Демократическа партия в Съединени американски щати, оповестени от " Уикилийкс " през лятото на 2016 година Сайтът разкри и случаи, при които Съединени американски щати са шпионирали свои съдружници (френски президенти, немското канцлерство).
 
" Уикилийкс " е упрекван, че излага на заплаха хората, чиято идентичност разкрива в името на прозрачността. През годините редица медии и персони се дистанцираха от него, макар че Асандж твърди, че работи с над 110 медийни организации по света.

" Уикилийкс " е свързван с имената на Челси Манинг и на Едуард Сноудън.


 
През 2010 година 31-годишната в този момент Челси Манинг, по това време военнослужещ от мъжки пол на име Брадли Манинг, съобщи на " Уикилийкс " над 700 000 поверителни документа, свързани с войните в Ирак и Афганистан. Сред тях бяха повече от 250 000 дипломатически грами, чието издание хвърли Съединените щати в ужас, напомня Франс прес.
 
Брадли Манинг бе наказан на 35 години затвор, от които излежа седем, преди да бъде опрощение от тогавашния президент Барак Обама пр ез 2017 година Той в това време бе почнал процедури по промяна на пола и малко откакто бе освободен, публично стана жена на име Челси Манинг. Но през март 2019 година Манинг още веднъж беше арестувана поради отвод да свидетелства по следствие против " Уикилийкс ".
 
Бившият чиновник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън , разкрил през 2013 година американската стратегия за всеобщо следене, също се употребява от дейна поддръжка на " Уикилийкс ", макар че не избра този уебсайт, с цел да направи разкритията си. Именно Асандж му предложи да отиде в Москва, с цел да избегне американското правораздаване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР