Основателни ли са протестите на медицинските сестри за по-високо заплащане

...
Основателни ли са протестите на медицинските сестри за по-високо заплащане
Коментари Харесай

Д-р Мирослав Ненков: Набиването на клин между лекари и сестри е много нечестно

Основателни ли са митингите на медицинските сестри за по-високо възнаграждение и по-добри условия на труд, и какъв брой би трябвало да бъдат парите в бюджета за опазване на здравето - тематиките в " Денят стартира " с Георги Любенов разяснява някогашният здравен министър доктор Мирослав Ненков.

Д-р Мирослав Ненков: Набиването на този чеп сред лекарите и сестрите е нещо доста непочтено. Сестрите са безусловно скъп фактор в лечебния развой. Тези девойки правят извънредно тежка и неособено признателна работа.
Според доктор Ненков, при сегашната конструкция, в случай че парите за здраве станат 18 милиарда лева, може би ще се усети някаква разлика. В системата на опазването на здравето има кърлежи, те си имат имена, те са живи хора, безапелационен е медикът.
Д-р Мирослав Ненков: Раздробяването на Касата нищичко няма да направи. Начинът е в радикално схващане на това какво е системата на опазването на здравето. Това не са марули, здравето не може да бъде породено на пазарен принцип.
Не са отговорни лекарите. Има едно статукво, което държи за гушата цялата тази работа. Но не мога да им кажа имената, тъй като ще ме осъдят, добави доктор Ненков.

За да може да се приготви екип за трансплантация на бял дроб, всяка стъпка от този извънредно комплициран развой би трябвало да е научена съвършено. Затова здравното министерство започва стратегия за образование, от която може би ще има резултат до година или две, изясни доктор Ненков.

Според него, казусът с донорството е крайната демотивация на част от брънките във веригата да правят тази работа и въпросът още веднъж касае финансовата страна, както и обстоятелството, че при случай на донорска обстановка, лекарят е зает в продължение на 36 часа.

Вижте целия диалог с доктор Мирослав Ненков във видеото!
 Безсрочен митинг: Медицински сестри на палатка до Народното събрание Безсрочен митинг: Медицински сестри на палатка до Народното събрание
Протестът на медицинските сестри става неопределен. Тази заран те разпънаха палатка в градинката до Народното събрание и се заканиха да стоят там до момента в който не бъд...
 Проф. Маркова: Няма построена система за труда на лекаря и труда на сестрата Проф. Маркова: Няма построена система за труда на лекаря и труда на сестрата
Медицинските сестри излязоха на неопределен митинг и разпънаха палатка пред Народното събрание с искане за почтено възнаграждение и незабавна промяна в бранша. Ще бъ...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР