Основаната от Гинка Върбакова Инерком България все още твърди, че

...
Основаната от Гинка Върбакова Инерком България все още твърди, че
Коментари Харесай

CEZ започва преговори с индийския кандидат за българските активи

Основаната от Гинка Върбакова " Инерком България " към момента твърди, че ще успее да завърши договорката за бизнеса на CEZ

© Георги Кожухаров Още по тематиката
CEZ не вкара Гинка Върбакова в управлението на българските си сдружения

" Инерком " е трябвало да заплати над 300 млн. евро до края на ноември. Но заплащане няма, по тази причина следват договаряния какво да се прави
27 ное 2018
Комисия за защита на конкуренцията още веднъж отряза " Инерком " за договорката с CEZ

Дружеството на Гинка Върбакова подаде второ искане за концентрацията след осъществени структурни промени в собствеността
18 окт 2018
Делата за покупко-продажбите за ЧЕЗ и " Нова тв " са планувани чак за 2019 година

Жалбите против решенията на Комисия за защита на конкуренцията ще се гледат от съда през март и май следващата година, реши Върховният административен съд
9 сеп 2018
Сделката за CEZ: Малък късмет за Гинка Върбакова

Какви са вероятните сюжети след решението на Комисия за защита на конкуренцията?
27 юли 2018 Партньорът на " Фючър Енерджи " в договорката за придобиването на българския бизнес на CEZ - индийската India Power Corporation Ltd (IPCL), още веднъж се връща в договарянията. Това става тъкмо една година след банкрута на търговеца на ток и 9 месеца откакто чехите подписаха прелиминарен контракт с " Инерком България " на Гинка Върбакова.

От чешката енергийна компания обявиха пред " Капитал ", че имат намерение да стартират паралелни договаряния с индийците, откакто " Инерком " не е изпълнило предварителните условия по договорката и не е платило контрактуваната сума в период до 30 ноември. " Въпреки че съглашението с " Инерком " остава в действие, ще стартираме паралелни диалози с IPCL, които са идващият класиран претендент, който към този момент удостовери своя непрекъснат интерес към закупуването на българските активи на CEZ ", съобщи Алис Хоракова от пресслужбата на чешката компания.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В същото време от " Инерком " оповестиха, че имат годен контракт с CEZ и " поставят всички нужни старания за осъществяване на отлагателните условия ", а точно приемане на регулаторно позволение за договорката. Делото по решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което бе спряно придобиването на българските сдружения на CEZ, е планувано за 14 май следващата година. От компанията на Гинка Върбакова настояват още, че имат поддръжката на световни капиталови банки за завършване на договорката. Неофициално цената им е 330 млн. евро.

Няколко разновидността

По принцип CEZ би могла непосредствено да пристъпи към договаряния с India Power Corporation, в случай че приема предварителния контракт с " Инерком " за несбъднат. Той обаче, както самите чехи споделят, остава в действие - най-вероятно до окончателното изговаряне на българския съд. Затова е малко евентуално да се стигне до сключване на съглашение с индийците преди този момент. А и при всички случаи ще е належащо представянето на настояща оферта, защото остарялата (от средата на предходната година) е изтекла, а и може да има основна разлика във финансовите резултати на българските сдружения. Има и смяна в регулаторната рамка на страната - Комисията за енергийно и водно контролиране към този момент би трябвало да се произнася за такива покупко-продажби. Тя бе въведена след оповестяването на " Инерком " за покупател на бизнеса на CEZ и може да има отрицателен резултат върху бъдещите договаряния най-малкото тъй като купувачът няма да е сигурен във опциите си да продава в бъдеще.

Иначе поради решението на Комисия за защита на конкуренцията против " Инерком " третият участник в търга от предходната година - чешката Energo-pro, е неприемлива поради мощното си наличие в енергийния бранш тук (държи снабдяването в Североизточна България). Последно преди финала участваше и консорциум сред " Приста ойл " на братята Бобокови и турската STFA Yatirim, само че цената им беше по-ниска от останалите.

Възможно е да се стигне и до напълно нова процедура за продажбата на българските сдружения. Това обаче би лишило най-малко една година, като изобщо не е несъмнено, че при създалата се обстановка ще се явят съществени претенденти - такива нямаше и преди забранителното решение на Комисия за защита на конкуренцията. Потенциалните купувачи още веднъж ще са лимитирани до локални структури, ползващи се с утвърдените на властта. Ако чехите структурират по-добра процедурата, в нея могат да се включат и районни играчи, само че продавачът би трябвало да е склонен да получи пазарна цена, а не гигантска сума. През тази година акциите на " ЧЕЗ Разпределение " и " ЧЕЗ Електро " се намалиха с към 20%.

Кои са индийците

India Power Corporation Ltd е част от милиардна бизнес конструкция на семейство Канориа. Според индийските медии Kanoria Group ръководи бизнес за 10 милиарда $. Групата има 30 - 40 хиляди чиновници, основана е в Колката (бивша Калкута), Западен Бенгал, който е третият по величина град в Индия. Бизнесът е главно обвързван с построяването на инфраструктура, само че има и финансови поделения, както и електронна търговия и естествено енергетиката.

За България India Power не е идеалният покупател поради неналичието на опит на европейски пазар. Но спрямо " Инерком " най-малко финансирането не наподобява неразбираемо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР