Осигуряват безплатна патронажна грижа за новородени до 14 дни след

...
Осигуряват безплатна патронажна грижа за новородени до 14 дни след
Коментари Харесай

Нова услуга: Осигуряват безплатна патронажна грижа за всички новородени

Осигуряват безвъзмездна патронажна грижа за новородени до 14 дни след изписване от родилното поделение. Допълнителните здравни действия в дома на детето ще се покриват от НЗОК. Промените следва да бъдат обнародвани.

Целта - възстановяване на детското здраве в най-ранна възраст. От Министерството на здравеопазването прецизират, че по този метод ще се усъвършенства здравната осведоменост на родителите и другите лица, полагащи грижи за детето.

„ Дейностите ще се извършват независимо или по предопределение на доктор от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти в амбулаторията за първична здравна помощ, в която работи общопрактикуващият доктор на детето “, прецизират от отрасловото ведомство.

Промяна има и при нормативната уредба за даване на акушерска помощ на здравно неосигурени дами и за осъществяване на проучвания отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване на деца и бременни дами: „ Категорично се дефинира задължението на лекаря, открил бременността, да насочи бъдещата майка за осъществяване на проучванията за оценка на риска от раждане на дете с най-честите хромозомни заболявания, спина бифида, аненцефалия и недостатъци на коремната стена в сходство с условията и в медицински избраните периоди “.

Целта на смяната е да обезпечи опция за възстановяване на обсега и качеството на пренаталната диагностика и ще понижи риска от раждане на дете с увреждания.

Премахва се до момента съществуващото възрастово ограничаване за дентално лекуване под обща упойка за лицата над 18 година с психологични болести. „ Тази опция ще се употребява след обзор от психиатър при всички лица, без значение от възрастта им. По този метод ще бъде усъвършенствано както денталното, по този начин общото здравословно положение на лицата “, допълват от здравното министерство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР