Осигуряването на оставащите около 1, 7 млрд. лв. държавен дълг

...
Осигуряването на оставащите около 1, 7 млрд. лв. държавен дълг
Коментари Харесай

Заради Ас.Василев 1,7 млрд.лв. за бюджетния му дефицит може да не се намерят

" Осигуряването на оставащите към 1, 7 милиарда лева държавен дълг до края на годината, нужни за покриване на падежите по остарели отговорности и бюджетния недостиг , става все по-предизвикателно поради влошаващите се пазарни условия. На аукциона в понеделник за нова емисия 5, 5-годишни ДЦК са пласирани едвам 150 млн. лева при търсени 200 млн. лева ”, написа Капитал.

Напомняме, че постоянното държавно управление по причина безжалостен популизъм се отхвърли да тегли заем напролет и при започване на лятото, когато лихвата беше под 1% и пазарите бяха отворени. Сега ползата е мижав, а лихвата, която беше реализирана е 4,13%, което е малко по-добре от последния ни външен дълг за 4,33-4,81%, само че пък е над 4 пъти повече, отколоко щеше да ни излезе преди 3-4 месеца, когато трябваше да го вземем.

Доходността на новия ни заем е 223 пункта над равнищата по немския дълг. Т.нар. спред е знак за риска по една емисия - единствено седмица по-рано при пласирането на книжата ни  рисковата награда по отношение на аналогичните немски облигации беше под 150. А естественото е 100.
В оставащите 3 месеца до края на годината ще бъдат препоръчани ДЦК за още 1,65 милиарда лева, като най-натоварени с аукциони се чакат да бъдат октомври и ноември. Следващия понеделник плануваният аукцион е още веднъж за 200 млн. лева

 

Кирил Пламенов

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР