Осигуряването на достатъчен брой медицински специалисти, включително медицински сестри, и

...
Осигуряването на достатъчен брой медицински специалисти, включително медицински сестри, и
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Нужно е да се подобри имиджът на професията „медицинска сестра“

Осигуряването на задоволителен брой медицински експерти, в това число медицински сестри, и оптималното им систематизиране в страната е сложен надинституционален проблем, който изисква целенасочени старания на разнообразни институции. Това споделя министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев по отношение на дефицита на медицински сестри в страната.

Според проф. Хинков решението би трябвало да бъде взаимно на работодателите, чиято роля, по думите му, е най-съществена в този развой, на общините, които би трябвало да притеглят и задържат медицински експерти с примамливи условия, на съсловните организации, които договарят изискванията на Националния рамков контракт, на Министерството на здравеопазването, на Министерството на образованието и науката и висшите учебни заведения.

Според него с изключение на с увеличение на заплатите, привличане и задържане на хора към специалността „ здравна сестра “ може да се реализира посредством полагане на систематични старания за справяне с разпознати проблеми, повишение имиджа и разпространение на специалността „ здравна сестра “. „ Без обезпечаване на атрактивно заплащане обаче останалите старания - възстановяване на работния микроклимат посредством систематично одобряване ролята на медицинските сестри в екипната работа, усъвършенстване активността на личния състав в лечебните заведения за понижаване свръхнатоварването на медицинските сестри, обезпечаване на професионално развиване и така нататък, не биха дали задоволителен резултат “, безапелационен е той

Министърът декларира, че не знае какъв брой отделения в лечебните заведения са закрити заради липса на сестри, защото Министерство на здравеопазването не поддържа и надлежно не разполага с такава информация. „ Министерството обаче регистрира, че човешките запаси са освен най-важният детайл на ресурсите в опазването на здравето, само че и най-бавно осигуряващият се и най-трудният за контролиране и ръководство. За разлика от финансовите и материалните запаси, обезпечаването и оптималното систематизиране на човешките запаси в опазването на здравето е муден развой – лишава години, а резултатът от ограниченията, взети в този момент, може да се види най-рано след 7-10 години “, споделя министър Хинков.

Според него при настоящите правила на действие на здравната система, в това число механизмите за финансиране на разноски за личен състав в лечебните заведения, доста се усилва ролята на работодателя, като значително значение има и социално-икономическото положение на града/областта.

Проф. Хинков е безапелационен, че главният проблем пред човешките запаси в опазването на здравето в България е незадоволителният брой медицински сестри в цялата страна. „ За последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял съвсем 2 пъти – от 53 810 през 1990 година на 28 827 през 2022 година по данни на Националния център по публично здраве и разбори и Националния статистически институт (за разлика от лекарите, при които се следи нарастване – от 28 497 през 1990 година до 29 599 през 2022 година при непрестанно намаляващо население). Намаленият брой представители на специалността „ здравна сестра “ се дължи на насъбрани проблеми, заради които специалността продължава да е непривлекателна за младежите, а приключилите експерти стартират да напущат специалността си или страната. Основните разпознати проблеми при специалността „ здравна сестра “ са: ниското заплащане; свръхнатоварване на работното място и недобри условия на труд (това води до намалена успеваемост, даване на услуги с по-ниско качество и bum out синдром); недобър работен микроклимат заради липса на дейно партньорство и равнопоставеност с останалите медицински експерти в екипната работа; недооценяване и надменно отношение от другите медицински експерти, медиите и обществото (в основата на което стои наименованието в женски жанр и оттова феминизирането на специалността с всички отрицателни последствия от това); липса на действителна вероятност за кариерно развиване и разширение на компетенциите им “, отбелязва той.

Министърът добавя, че през последните 20 години е налице трайна процедура да се утвърждават повече места за студенти по „ медицина “ в сравнение с за студенти по компетентност „ здравна сестра “, надлежно след 2000 година всяка година броят на завършващите лекари е по-голям от броя на завършващите медицински сестри.

„ За оптималното действие на здравната система обаче е належащо съотношението медицински сестри/лекари да е най-малко 2:1, надлежно такова би следвало да бъде и съотношението на завършващите студенти. Министерството на здравеопазването, в границите на своята подготвеност, годишно предлага на МОН оптимално увеличение броя на местата за студенти по компетентност „ здравна сестра “ съгласно потенциала на висшите учебни заведения, избран от Национална организация за оценяване и акредитация. Ежегодният брой на утвърждаваните места за студенти по компетентност „ здравна сестра “ е под 1000 и надлежно е извънредно непълен за потребностите на системата на опазването на здравето “, споделя още проф. Хинков.

Пълния текст на отговора може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР