Осигурителни вноски няма да се изчисляват и внасят върху средствата,

...
Осигурителни вноски няма да се изчисляват и внасят върху средствата,
Коментари Харесай

Осигурителни вноски не се дължат и за е-ваучерите за храна

Осигурителни вноски няма да се пресмятат и внасят върху средствата, предоставени под формата на ваучери за храна освен на книжен, само че и на електронен притежател - това планува план за промени в Наредбата за приходите, върху които се дължат осигуровки.

Документът е качен за разискване в портала за публични съвещания на Министерския съвет. Това се постанова, защото според призната от депутатите смяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, от 1 юли ваучерите за храна ще са единствено електронни.

Промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане е в действие от 1 януари тази година. Тя планува временен интервал за прекосяване напълно към ваучери за храна на електронен притежател от средата на годината, като до 30 юни 2024 година ще може да се дават ваучери за храна и на книжен притежател.

Промяната в Наредбата за детайлите на възнаграждението и за приходите, върху които се вършат осигурителни вноски, се постанова, с цел да се синхронизира с тези нови законови разпореждания, защото до момента в нея е планувано, че не се внасят осигуровки единствено за хартиените ваучери.

За 2024 година работодателите ще могат да дават на чиновниците си необлагаеми средства под формата на ваучери за храна до 200 лв. на чиновник общо за 1,6 милиарда лв.. Ваучерите се употребяват главно в хранителни магазини и заведения за хранене. Хартиените ваучери ще са годни до изписания на тях период. Електронният ваучер ще наподобява на банкова карта или напълно виртуален инструмент - мобилно приложение.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР