Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на

...
Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на
Коментари Харесай

Обезщетение при прекъсване отпуска за бременност и раждане

Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово заплащане, в случай че имат 12 месеца застрахователен стаж като обезпечени за този риск. Чест въпрос в практиката е какво следва, в случай че майката реши да прекъсне отпуската си за бременност и раждане и се върне на работа след първата година. Дали се поставя по закон някакво обезщетение, в какъв период и размер, дава отговор Тодор Капитанов.

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се дефинира в размер на 90 на 100 от среднодневното брутно трудово заплащане или среднодневния застрахователен приход, върху който са импортирани или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - импортирани осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за интервала от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на краткотрайната нетрудоспособност заради бременност и раждане.

Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното чисто заплащане за интервала, от който е изчислено компенсацията, и по-малко от минималната дневна работна заплата, открита за страната
 istock istock
При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане или за гледане на дете през интервала на погашение на парично обезщетение за бременност и раждане или за развъждане на дете до 2-годишна възраст компенсацията е в размера, посочен нагоре (90 на сто) за предходното дете, в случай че това е по-благоприятно за лицето. 
Когато лицето е обезпечено на повече от едно съображение, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, открита за страната.

Майката, която дава отговор на изискванията, получава парично обезщетение в размер на 50 на 100 от компенсацията за бременност и раждане, когато:

Счита ли се за трудов стаж отпускът по майчинство

- след приключването на интервалите след раждането, които се позволяват с актове на здравните органи, не употребява отпуск за бременност и раждане или лицето, което употребява подобен отпуск, прекъсне неговото ползване;
- след приключването на интервалите след раждането, които се позволяват с актове на здравните органи, самоосигуряващото се лице стартира да упражнява трудова активност, за която се обезпечава за общо заболяване и майчинство.
 istock istock
Тоест, когато след приключване на интервалите след раждането, които се позволяват с актове на здравните органи, не се употребява отпускът за бременност и раждане или лицето, което употребява подобен, прекъсне неговото прилагане, майката има право да получава парично обезщетениев размер на 50 на 100 от компенсацията за бременност и раждане.

Зачита ли се за трудов стаж интервалът на неплатен отпуск за развъждане на дете

Неползване/прекъсване използването на отпуска за бременност и раждане е налице, когато майката се върне на работа или употребява различен тип законоустановен отпуск (платен годишен отпуск, неплатен отпуск до 30 работни дни през една календарна година, заплатен и неплатен отпуск за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване, в това число и за гледане на болен член от семейството).

Възможно е вследствие недекларирането на смяна в събитията или късното им обявление, майката да получи по едно и също време и двете компенсации. Тогава непозволено изплатеното обезщетение се възвръща. В случая възобновяване следва да се извърши от осигурителя.

Справка:
член 48а от Кодекса за обществено обезпечаване
член 49 от Кодекса за обществено обезпечаване
член 50а, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР