Още в предишния мандат на служебното правителство се надявах, че

...
Още в предишния мандат на служебното правителство се надявах, че
Коментари Харесай

Меджидиев: Първият хеликоптер за спешна помощ пристига у нас на 15 декември

Още в предходния мандат на служебното държавно управление се надявах, че ролята ни е да подготвим рецесиите. В първия мандат се справяхме и с ковид-кризата, с концепцията за три месеца да помогнем в опазването на здравето. За тези 7 месеца, обаче, взехме решение много проблеми. Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Като образци той уточни повишение на възнагражденията на работещите в незабавна помощ; основаването на условия за незабавна помощ по въздуха, приоритизиране на майчиното и детско опазване на здравето, и планът за създаване на Национална детска болница.

Нашето държавно управление започва плана за детска болница изцяло единствено - сега се приготвя мястото, поканихме специалисти от Израел. Относно незабавната помощ по въздуха, преди две седмици говорихме с компания за шест хеликоптера, първият от които ще бъде получен на 15 декември. Това е изпитание на цялото държавно управление. Спешната помощ по въздуха ще бъде изцяло безвъзмездна за всички български жители.

Екипът, който е основан за незабавната помощ по въздуха, е сред доста институции, и е на експертно равнище. В момента лекарите, които ще вземат участие в екипите, сега се образоват, и до два месеца всичко ще е изцяло готово, увери министърът на опазването на здравето. Има съглашение, подписано с италианската фирма-доставчик, като хеликоптерите идват по ПВУ. Още летните месеци ще получим два хеликоптера, които ще дойдат с екипи и техника.

Първоначално ще бъдат основани в Долна Митрополия и на летището във Враждебна. В момента се обезпечават и хеликоптерни площадки в по-големите лечебни заведения.
Д-р Асен Меджидиев
Специален координационен център ще взема решение дали пациент да бъде превозен с хеликоптера. В него ще дежурят лекари на високо равнище, и хора от МО, които ще вземат решение от кое място ще тръгне и къде ще кацне хеликоптера, добави министърът.

Най-важен в този миг е златният първи час - освен пациентът да бъде превозен, само че и екипът, който ще го поеме в болничното заведение, да може да реагира съответно, добави Меджидиев.

Всички шест хеликоптера ще бъдат доставени до 2025 година, посочи служебният здравен министър. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР