Още в петък са наложени дисциплинарни наказания на трима служители

...
Още в петък са наложени дисциплинарни наказания на трима служители
Коментари Харесай

Старшата акушерка в Шейново е понижена заради случая с разменените бебета

Още в петък са наложени дисциплинарни санкции на трима чиновници от " Шейново ", като старшата акушерка е отстранена от позицията и към този момент е намалена в служба. Това съобщи изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Румен Велев на брифинг във връзка случая с разменени бебета.

" Сега мога да разясня отчета, който получихме в петък от Медицински одит. Този отчет не беше изненада за нас, доста от нещата съответстваха с нашата вътрешна инспекция - да установим по какъв начин е станала самата замяна на бебетата, кои хора вероятно са имали пропуск или виновност ".



Вече се ползва двойна инспекция при изписването на бебета от " Шейново ".

" Става дума за фиша, който ние използваме, общоприет пример от Министерство на здравеопазването, в който при изписването ние пишем кой е предал бебето на майката и той се разписва, а против него се разписва майката. Там вкарваме две допълнения - че с изключение на акушерката, която дава бебето, там ще се разписва още един чиновник - най-вероятно или дежурна акушерка, в случай че е отвън работно време, или старша или основна акушерка, в случай че това е в границите на работното време. Тоест, ще имаме двойна инспекция ", изясни той.

Велев не е в контакт със фамилиите, само че се е срещнал с юристите им. Постигнато е единодушие, че най-важното е оптимално бързо децата да се върнат на биологичните си родители.

" Не мога да ви кажа тъкмо каква е процедурата, това е юридически проблем, само че по този начин или другояче те показаха убеденост, че работят в тази тенденция и се надяват това да стане час по-скоро ".

Вижте целия брифинг тук



Още преди заключенията на организация " Медицински контрол " са преразгледани всички протоколи и общоприети процедури за пътя на бебето от неговото раждане до неговото изписване, изясни още доктор Велев.

" Започнахме да преработваме тези стандарти не тъй като имаме пропуски в тях, а с цел да можем да изградим доста по-ясни и точни взаимовръзки, с цел да няма никаква опция за пропуски и неточности ", уточни той.



Разпитани са доста чиновници на болничното заведение, само че от случая е минало доста време, сподели още шефът.

" Голяма част от хората не си спомнят този случай, тъй като това е една настояща активност за нашата болница. Всички го премисляме, само че директно някой да е пристигнал и да е споделил " аз съм отговорен " няма, тъй като просто това няма по какъв начин да се случи. Казах го и преди - това е някакъв низ от случайности, довели до този безразсъден случай ".

Вчера изпълнителният шеф на Агенция " Медицински контрол " проф. доктор Росен Коларов заяви, че несбъднат задоволителен надзор на разнообразни равнища е главното нещо, което е довело до размяната на бебетата в " Шейново ". При инспекцията на организацията са установени нарушавания на най-малко четири текста от медицинския стандарт по неонатология.

В констативния протокол с резултатите от осъществената инспекция са отразени пропуски, грешки и неспазване на някои условия в нормативната уредба, заради което ще бъдат формирани актове за административни нарушавания. Дадени са и наложителни наставления.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР