Още в петък са наложени дисциплинарни наказания - на старша

...
Още в петък са наложени дисциплинарни наказания - на старша
Коментари Харесай

Уволниха старшата акушерка заради разменените бебета

Още в петък са наложени дисциплинарни санкции - на старша акушерка, дежурен доктор и началник на неонатологично поделение. Старшата акушерка е освободена.

Това разгласи началникът на болница " Шейново " Д-р Румен Велев по случая с разменените бебета. " Докладът от медицински одит е от петък след обяд. Не бе изненада, тъй като съответствува с резултатите от нашата вътрешна инспекция ", сподели той.

" За да се предотвратят други случаи, преразгледахме всички наши протоколи и стандарти за пътя на бебето от раждането до изписването - увери доктор Велев. И започнахме да ги преправяне. Не тъй като имаме пропуски, а с цел да имаме по-точни взамини връзки и да няма опция за пропуски. Направихме две промени, които към този момент изпълняваме от края на седмицата. Те са по отношение на изписване на бебето и са доста значими, с цел да няма повече такива случаи. Във фиша, който използваме по пример на Министерство на здравеопазването,  се вписма кой е предал бебето на майката. Срещу него се разписва тя. Там в този момент вкарваме две допълнения - с изключение на акушерката, ще се разписва още един чиновник - дежурна, старша или основна акушерка. Тоест ще има двойна инспекция. Майката, която е удостоверила, че е взела нейното бебе, ще написа собственоръчно и номера на гривничката на бебето. Така ще имаме и надзор от страна на майката ".

На въпрос дали ще поеме отговорност за случая, доктор Велев отвърна: " Винаги съм подготвен да поема отговорност. Това е честен акт. Въпросът е дали аз със своите дейности съм позволил да се стигне до този случай. Напртив - виждам своята роля в това да подобрим оптимално бързо системата. Това, което е най-страшно, е това, което се случи с децата, и това, което би се случило с доверието сред нас и нашите пациенти.

Очакваме инспекцията от досъдебното произвеждане. Ако там излязат още данни, ще вземем и други ограничения.

Разпитахме много хора. Минало е доста време. Голяма част от хората не си спомнят, тъй като това е настояща активност. Всички го премисляме и никой не може да каже, че е директно виневон. Низ от случайности е довел до този случай.

Срещнахме се с юристите на двете фамилии. Предстои нова среща. Постигнахме единодушие - ние и те считаме, че е добре оптимално бързо децата да се върнат при биологичните си фамилии ".

От другата седмица стартира и цялостен надзор на достъпа на всички отделения, в това число електронен. Ще сложим камери на мястото, където се одобряват и изписват бебетата. Ще пазим записите повече от 2 месеца, сподели още доктор Велев. " Винаги човешка неточност е допустима. Но с тази смяна, която вкарваме, ще се минимизира ", добави той.

Ще наблегнем на практики допустимо най-дълго време майките да са с бебета, допустимо най-вече наличие на татковци.

" Не е въпрос на трите подписа - разяснява в това време юристът по здравно право Милена Петрова. - Първо чуваме, че правилникът е безупречен. После, че е усъвършенстван. Липсата на осъвременяването му в точния момент води до този случай.  Ако имахме електронно опазване на здравето, щяхме да знаем много повече. Чуваме, че изписващата акушерка е отговорна и старшата, само че не чухме кой от управлението е отговорен за незадоволителния надзор ". 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР