„Още в началото на пандемията имаше опасения за по-тежко протичане

...
„Още в началото на пандемията имаше опасения за по-тежко протичане
Коментари Харесай

Неваксинирани HIV-позитивни развиват „дълъг“ COVID до 4 пъти по-често от неваксинирани HIV-негативни

„ Още при започване на пандемията имаше опасения за по-тежко протичане и по-лоша прогноза на COVID-19 при хората, живеещи с HIV, заради по-високата периодичност и риск от затруднения на инфекции с други познати респираторни вируси. Всъщност, първите данни от Съединени американски щати, Южна Африка и Англия бяха спорни и не посочваха значими разлики в тежестта на протичане и потребността от интензивни грижи при HIV-позитивни и HIV-негативни лица. Новите систематизирани разбори, които се базират на данни от стотици изследвания и милиони пациенти, обаче, демонстрират нараснал риск от тежко протичане на инфекцията, COVID-19-свързана хоспитализация и смъртност при хората, живеещи с HIV, даже и в условия на следен HIV вирусен товар ". Това показва проф. доктор Мария Николова, дмн, в изявление – част от акцията „ Плюс мен “ на Министерство на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19. Проф. Николова е ръководител на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН и СПИ и завежда Националната референтна лаборатория по имунология и отдел „ Имунология “ в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Тя отбелязва, че най-новото изследване, по данни от Глобалната анонимна платформа на СЗО, включващо 197 479 пациента от 38 страни, открива, че без значение от лечението, хората, живеещи с HIV, са с 15% по-голям риск от тежко или сериозно протичане на COVID-19 и 38% по-голяма възможност от летален излаз след хоспитализация. В съпоставяне с общата популация, при хората, живеещи с HIV, доста по-често е налице най-малко едно хронично съпътстващо заболяване, което в допълнение усложнява протичането на COVID-19.

Проф. Николова показва също, че данните от ново проучване демонстрират, че неимунизирани HIV(+) лица развиват признаци на „ дълъг " Коронавирус след прекарана зараза до четири пъти по-често от HIV(-), които не са имунизирани. Най-често хората, живеещи с HIV, се оплакват от лесна уморяемост (42%), мускулни болки (24%), проблеми с концентрацията (42%), проблеми със зрението (21%) и нарушен сън (34%).

„ Хората с имунен недостиг, без значение от произхода му, са уязвими към всевъзможни инфекции, в това число със SARS-CoV-2. Същевременно пациентите с лекувана HIV зараза дават отговор доста добре на имунизация с записаните ваксини и развиват съответен антитялов и клетъчен отговор. Това трансформира имунизирането им в предпочитана задача. И не на последно място – имунизациите не просто защищават от тежко протичане на инфекцията, само че има данни, че доста понижават деянията на „ дълъг " Коронавирус ", безапелационна е проф. Николова. По думите ѝ при HIV зараза са противопоказани само живи ваксини, само че такива няма измежду записаните ваксини против SARS-CoV-2. Тя акцентира, че няма никакви данни за неподходящи взаимоотношения сред имунизациите против COVID-19 и предекспозиционната профилактика (PrEP) или антиретровирусната терапия против HIV.

Председателят на Консултативния съвет по ХИВ/СПИН и СПИ поучава хората, живеещи с HIV, да употребяват летните месеци, с цел да се имунизират. „ Така те ще са спокойни през есенния сезон, когато може да се чака увеличение на честотата на инфекции и вероятно – поява на нови разновидности ", изяснява проф. Николова, като добавя, че използването на бустер е целесъобразно за хората с сдържан и тежък имунен недостиг, за хората, живеещи с HIV, над 50-годишна възраст, както и за тези, които са били ваксинирани с имунизацията Janssen (Johnson & Johnson).

Цялото изявление на проф. доктор Мария Николова и още потребна информация за имунизацията против COVID-19 при хора, страдащи от разнообразни болести, можете да прочетете на уеб страницата на акцията „ + мен ":
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР