Още в края на март месец, когато в България вече

...
Още в края на март месец, когато в България вече
Коментари Харесай

Къде можем да си направим тест за коронавирус

Още в края на март месец, когато в България към този момент има изключително състояние поради ковид, причиняващ заболяването COVID-19, началникът на Националния спешен щаб генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски изясни кои са главните типове проби за този ковид.
Най-сигурният е така наречен (полимеразна верижна реакция). Той се прави, като се взема секрет от гърлото (намазка) и резултатите са подготвени в границите на до 48 часа. Основната цел е да бъде открито дали сте заболели все още на взимане на намазката, без значение в каква фаза на заболяването. Такива проби се вършат в " Софиямед ", " Токуда ", както и в частните лаборатории " Цибалаб " и " Рамус ". В двете лечебни заведения PCR пробата коства по 130 лв.. " Цибалаб " прави PCR проби единствено на едно място – ето адресът, а цената е 120 лв.. При " Рамус " обстановката е друга – има проби в 14 града, при цена от 100 лв., а за 120 лв. може да се изследвате с изключение на за ковид и за грип А и Б. Има и услуга за тестване за ковид у дома, само че тя се заплаща малко по-скъпо – 130 лв.. Лаборатории " Лина " пък вършат PCR проби за ковид в Бургас.
Вторият тип тест е така наречен (имунофлуоресцентен тест за антиген) - това е тест, който открива съществуване на антитела т.е. дали организмът към този момент е реагирал на някаква развила се зараза. Тестът няма да покаже нищо, в случай че сте инфектиран и още сте в самото начало на развиване на заболяването. Какви тъкмо антитела демонстрира, вижте обяснението на националния здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Ако имате и двата типа антитела, значи че сте с зараза от 10 – 15 дни. Пробата за теста е кръвна.
Къде се вършат тези проби – в " Токуда ", като там цената е 30 лв., в " Цибалаб " за 26 лв., в " Рамус " за 27 лв. и в „ Лина ”, само че единствено във Варна и Ямбол – за 28 лв..
Третият тип тест се прави по така наречен флуоресцентен имуно-хроматографски способ и още веднъж става въпрос за търсене на антитела. В България обаче такива проби действително не се вършат, тъй като няма нужното съоръжение – другояче този тип тест е по-бърз от PCR и се прави основно за скрининг.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 10 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР