Още в дните преди руският президент Владимир Путин да нахлуе

...
Още в дните преди руският президент Владимир Путин да нахлуе
Коментари Харесай

Как Европа дългосрочно да се справи със стратегията на Русия "разделяй и владей"

Още в дните преди съветският президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна, Съединени американски щати и европейските им съдружници оповестиха строги стопански наказания против Русия, в това число против енергийния ѝ бранш. Германия от своя страна публично спря процеса на утвърждение на газопровода " Северен поток 2 ", благосъстоятелност на съветската държавна газова компания, който беше предопределен да доставя съветски газ до Германия.

Въпросът в този момент е дали и по какъв начин Москва ще отвърне. В целия континент се ускоряват страховете, че Русия може да нанесе ответен удар на Европа там, където най-вече ще заболи: като спре доставките на съветски природен газ към страните, които най-вече зависят от него.

За доста европейски страни опасността да изгубят достъп до съветската сила не е безрезултатна паника. Европа внася 40% от естествения си газ от Русия, а доста страни имат забележителна комерсиална и капиталова експозиция към съветските пазари. Също толкоз значимо е, че тези енергийни и стопански връзки не засягат еднообразно всички европейски страни. Кремъл безспорно ще се опита да се възползва от тези разлики, с цел да посее разцепление в отговора на Европейски Съюз към нашествието. Ако Русия успее да употребява енергийния си лост, с цел да убеди да вземем за пример Германия или Италия да отдръпват поддръжката си за най-строгите наказания, това може да даде на Москва метод да устои на икономическите последствия от своята инвазия.

Но триумфът на тактиката " разделяй и владей " не е съдбоносен. Решени да държат Москва виновна за нейната противозаконна експанзия, европейските страни могат дейно да се опълчват на Путин. За да направи това, Европейски Съюз ще би трябвало да поддържа тези членове, които са най-уязвими на съветското изнудване, и да премисли структурата на европейските енергийни пазари.
Реклама
На първо място, би трябвало да се подчертае, че европейските страни дружно могат да се оправят с неотложно прекъсване на целия импорт на природен газ от Русия до есента на 2022 година, като заложи на композиция от повече черпене от запасите на природен газ, увеличение на вноса на полутечен природен газ и лимитирани ограничения от страна на търсенето, като да вземем за пример понижаване на газа за промишлеността. Това обаче би основало невиждан напън за повишение на цената на природния газ в Европа, изостряйки актуалната рецесия с цените на силата. Страните, които са по-зависими от природен газ, биха могли да излязат от релсите на икономическото възобновяване.

Но едно е да се преживее без съветски импорт тази зима, когато хранилищата за природен газ към момента са запълнени на една трета; напълно друго предизвикателство е да се ръководи европейската стопанска система в продължение на няколко години без съветски газ. Проактивното справяне с това ще бъде главен приоритет за Европа, в случай че желае да резервира единството във връзка с глобите против Русия. Европа ще би трябвало да вземе решения, сложни в политически, екологичен и обществен проект. Само за образец - Германия може да се наложи да остави нуклеарните си централи работещи за по-дълго или даже да върне някои замърсяващи ТЕЦ-ове на лигнитни въглища макар програмата си за " позеленяване ".

Трябва да се означи също, че като се изключи газа комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Русия са доста в интерес на Европейски Съюз. Русия изпраща повече от половината от износа си в Европейски Съюз, само че приема единствено 5% от неговия експорт. А нито една страна от съюза не изпраща повече от 10% от износа си за Русия. Следователно всевъзможни ответни наказания на Русия, които понижават вноса ѝ от страни от Европейски Съюз, биха имали единствено стеснен резултат.

Уязвимостта на Европейски Съюз е доста по-висока във финансовия бранш, само че, още веднъж, това в действителност важи и за двете страни. Европейски Съюз е най-големият вложител в Русия, на който се падат две трети от директните задгранични вложения. Това дава на Русия преимущество върху съществуващите европейски вложения. Въпреки това, прикрити измежду систематизираните данни, към половината от тях са реинвестиции на съветски елити, употребяващи европейски финансови центрове, с цел да защитят собствеността си от управляващите. Няколко европейски финансови центъра са построили бизнес към обслужването на тези клиенти, по-специално Кипър и Лондонското сити. Русия може да реши да не допира тези вложения, с цел да отбрани вложителите и да обезпечи бъдещи такива.
Реклама Каква да бъде тактиката на Европейски Съюз
Необходима е подробна оценка на цялостната експозиция на европейските страни, компании и политически ползи към Русия, с цел да се схванат точките на напън от съветска страна. Правителствата би трябвало да дават подробна картина на тези ползи на своите страни, които са заложени на карта, с цел да ги защитят уместно.

Въз основа на тази оценка Европейски Съюз би могъл да създаде тактика в две стъпки, с цел да подсигурява, че единството му във връзка с глобите се резервира във времето. Времевото измерение тук е значимо, тъй като единствено в дълготраен проект европейските наказания могат да станат политически и стопански доста скъпи за Москва. Краткосрочните ограничения евентуално няма да трансформират калкулациите на президента Путин.

Първата стъпка от солидна тактика на Европейски Съюз би трябвало да бъде ориентирана към природния газ. Държавите с повече газ би трябвало да споделят оскъдния запас със страни в още по-лошо състояние. Правителствата ще би трябвало да насърчат газовите компании да презаредят своите складове напролет и лятото макар исторически високите цени на газа. Ускоряването на вложенията във възобновими енергийни източници и изолираност последователно ще понижат зависимостта от газ, само че едвам след няколко години. Правителствата би трябвало да намерят градивен формат, с цел да решат взаимно с кои политически сложни краткосрочни решения би трябвало да способства всяка страна.

Втората стъпка би трябвало да обезпечи финансова взаимност, с цел да се резервира европейското единение. Европейски Съюз би могъл да сътвори специфичен фонд за компенсиране на съответни страни, райони или браншове за загубите, понесени заради европейски наказания. Този компенсационен фонд може да бъде основан бързо по линия на начинания на Европейски Съюз като Фонда за пригаждане към глобализацията или Фонда за обективен преход. Фондът може да получава 20 милиарда евро годишно и да се финансира със заеми от страна на Европейски Съюз. Такъв фонд би понижил националната накърнимост и по този метод би оказал помощ за поддържането на политическото единение и геополитическото значение на Европейски Съюз.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Гласът на Капитал 1 Свят 2 Свят 3 Пазари Реклама
Европа знае, че Русия ще се опита да фрагментира и отслаби нейния отговор на нашествието в Украйна. Тя би трябвало да се оправи с предизвикването и да предложи пореден отговор, с цел да надвие тактиката на Русия за възползване от европейските уязвимости. Подобна тактика на Европейски Съюз може да бъде приложена бързо и по стопански изпълним метод.

Симоне Талиапиетра и Гунтрам Волф са анализатори от брюкселския изчерпателен център Bruegel. Текстът е възложен на " Капитал " от Bruegel
Фотограф: Reuters Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР