Още този месец бизнесът и гражданите ще могат да подават

...
Още този месец бизнесът и гражданите ще могат да подават
Коментари Харесай

От този месец бизнесът и гражданите ще могат да подават заявления за саниране

Още този месец бизнесът и жителите ще могат да подават заявки за финансова поддръжка на ограничения за енергийна успеваемост на жилищни и нежилищни здания. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Десислава Георгиева по време на Годишното събитие: " План за възобновяване и резистентност на България ", представена от пресцентъра на Министерството

Чрез Плана за възобновяване и резистентност Министерството на районното развиване и благоустройството има отговорност по повод повишение на енергийната успеваемост и подкрепяне развиването на районите в този аспект, изясни Георгиева и акцентира, че екипът й към този момент е на стадий подготовка на финалния вид на поканите за кандидатстване. В момента ведомството е съсредоточило напъните си в дейна осведомителна акция за привличане на всички заинтригувани страни за публично разискване, в това число браншовите организации, с които беседват непрестанно, стана ясно от думите на заместник-министъра.

" Идеята е да дадем задоволително информация на всички, които ще вземат участие в процеса по възобновяване на сградния фонд ", изясни още Десислава Георгиева и добави, че в реализирането на ограниченията за енергийна успеваемост значима роля ще има локалната власт и ще се разчита на нейния административен потенциал.

Заместник-министърът прикани всеки, който има интерес към ограниченията, да се обръща към общинските администрации, които разполагат с информация и са подготвени да подкрепят процеса - от структуриране на сдружения на притежателите, през подготовката на обследвания и на заявки за кандидатстване.

На форума заместник-регионалният министър осведоми още веднъж, че обновяването на постройките за бизнеса и жителите ще е обвързвано с консолидиране на енергоспестяващи ограничения и възобновими енергийни източници. Ще се разчита на амбициозност, реализиране на енергиен клас Б, използване на зелени публични поръчки, екосъобразни материали.

" Ново условие, което Европейската комисия залага е в посока доста високи стандарти с правилото за ненанасяне на обилни вреди ", изясни още Георгиева и уточни, че Министерство на регионалното развитие поставя старания да показва тези нови правила, които са значими за българската стопанска система да стане по-зелена и точно в този аспект Министерство на регионалното развитие предизвиква „ зелените “ вложения и разговора с жителите в тази посока.

Тези дни от Министерство на регионалното развитие оповестиха, че близо 93 на 100 от жилищните здания у нас имат потребност от енергийно възобновяване. По Плана Министерство на регионалното развитие ще влага над 1,4 милиарда лева за енергийна успеваемост на жилища с най-малко 4 жилището и повече от един притежател във всички 265 общини на страната. Кандидатстването ще е до 31 март 2023 година, а сдруженията на притежателите ще получат безплатно 100 % от средствата за саниране. Вторият стадий за кандидатстване ще продължи до 31 декември, като утвърдените жилищни здания ще получат 80 на 100 безплатна финансова помощ от Плана, а останалите 20 на 100 ще са за сметка на притежателите.

Драгомир Цанев от " ЕнЕфект " предизвести на конгрес, който се състоя при започване на ноември,  че публичните средства за възобновяване на жилищата няма да стигнат за всички. Ако продължаваме със 100 % грантове, значи, че взимаме от доста хора и даваме на доста малко или по различен метод казано 95 на 100 от хората няма да имат достъп до средства за възобновяване на домовете и това са най-вече живеещите в дребните обитаеми места, сподели специалистът. За да се обърне тази наклонност, съгласно него би трябвало да има съучастничество от притежателите, както това се случва в естествения свят.

През последните 10 години - с небосвод до 2026 година, в България общо вложените средства в възобновяване на жилищата възлизат на 3,5 милиарда лв.. Ако прибавим и средства за възобновяване на обществените здания, сумата надвишава 4 милиарда лв., сподели Драгомир Цанев по време на форума при започване на месеца. Той посочи, че до момента са санирани общо 2809 здания, като по новата стратегия по Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат актуализирани други 1000. Жизненият цикъл на обновените здания е към 30 години. В България, по данни от Националната тактика за възобновяване на националния сграден фонд, 66 000 жилищни здания имат потребност от саниране. Така сметките демонстрират, че на България ще са й нужни 200 години да реновира всички здания, сподели специалистът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР