Още тази вечер извънредно в парламента ще отиде външният министър

...
Още тази вечер извънредно в парламента ще отиде външният министър
Коментари Харесай

Очаква се Генчовска да отиде в парламента за разясняване на нотата на руското посолство

Още довечера изключително в Народното събрание ще отиде външният министър Теодора Генчовска, която да даде повече информация по тематиката за връчената нота от посланика на Русия у нас. Това сочи информация на бТВ. Външната министърка е отказала да разяснява информацията, че посланикът на Руската Федерация Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота, с която желае отдръпване на нотите за оповестените за личност нон грата чиновници на съветските задгранични представителства.

Припомняме, че Генчовска беше част от делегацията, която пътува с президента Румен Радев до Мадрид за присъединяване в срещата на върха на НАТО. На летището в София пред публицистите външният министър съобщи, че желае първо да се запознае с документите.

По-рано в Народното събрание незабавно беше призован Председателски съвет по отношение на нотата на посолството на Руската федерация от през днешния ден. С нея се слага ултиматум България да отдръпна до 12 ч. на 1 юли нотите за оповестените за личност нон грата чиновници на съветските задгранични представителства. В противоположен случай ще бъде издигнат въпроса за закриване на Посолството на Руската федерация в България.

Председателят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов пък изиска от ръководителя на Народното събрание, краткотрайно изпълняващият длъжността Мирослав Иванов, да свика ексклузивен Председателски съвет, на който да се обясни тематиката по отношение на нотата.

Това, което стана ясно след края на срещата, е, че водачите на другите парламентарни групи не знаят за тази нота.

„ Ще желаяме информация, ще се осведомим. Ние обсъждахме по какъв начин да получим тази информация, тъй че да сме наясно, само че това ще се случи в идващите часове, тъй като и във външно няма сега титуляр. Ще изчакаме госпожа Генчовска да кацне, тогава ще реши председателския съвет какъв е най-подходящият формат на реакция. Все отново би трябвало да знаем, че външната политика не е в пълномощията на Народното събрание. Ние на този стадий по-скоро желаеме да забележим какви решения ще вземат в изпълнителната власт “, съобщи Христо Иванов, ръководител на ПГ на „ Демократична България “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР