Още снимки Приветстваме съвместното предложение на Европейската комисия и върховния

...
Още снимки Приветстваме съвместното предложение на Европейската комисия и върховния
Коментари Харесай

Мария Габриел пред турския си колега: Ще продължим да подкрепяме европейския път на Анкара

Още фотоси

Приветстваме взаимното предложение на Европейската комисия и висшия представител на Европейския съюз от ноември м.г. за активизиране на връзките Европейски Съюз - Турция, сподели вицепремиерът.

По думите ѝ Турция не е единствено наша прилежаща страна, а другар, съдружник в НАТО и стратегически значим сътрудник. След днешната аудиенция ще бъде основана експертна група - енергетика и климат, а министерствата на външните работи ще координират дневния ред и взаимната работа, заяви Габриел.

Според нея двете страни споделят обща отговорност за мир, непоклатимост и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския район.

Турският външен министър Хакан Фидан
Снимка: БТА

Като съдружници в НАТО ще развиваме партньорството ни в стратегически области, уточни Габриел и даде за образец основаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) и меморандума с Турция по отношение на презгранични интервенции за защита на въздушното пространство. Приветстваме одобряването от президента Ердоган на протокола за присъединение на Кралство Швеция към НАТО. Сътрудничеството сред България и Турция в региона на миграцията е от особена значимост освен за България, а за целия Европейски Съюз, разяснява Габриел.

Днешната среща даде тласък за развиване на съдействието ни в основни сфери - стопанска система, търговия, превоз, инфраструктура, вложения и туризъм. Чрез нововъведенията и вложенията в новаторски предприятия ще допринесем за развиването на районите и ще подкрепим новото потомство от иноватори, което може да донесе изгоди за всички наши жители, сподели вицепремиерът.

По думите ѝ в региона на културата и образованието имаме положително съдействие и директни контакти. Приветстваме желанието на Турция да показа многонационално досие за културата на киселото мляко и ще срещне нашата поддръжка то да бъде прието за нематериално културно завещание от ЮНЕСКО, добави тя.

Мария Габриел благодари на президента Реджеп Тайип Ердоган за поканата за аудиенция в Турция след март.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР