Още при предишната заповед за мерките първата точка там е,

...
Още при предишната заповед за мерките първата точка там е,
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Рискът за тромбози при неимунизиран е 1000 пъти по-голям

Още при предходната заповед за ограниченията първата точка там е, че предлагам удължение им с още един месец. Да, стартира лек спад, само че няма по какъв начин пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи ограниченията да продължат до края на май месец. Това съобщи в " Денят стартира " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Капацитетът по лечебните заведения ще издържи, само че не знам какъв брой ще устоят хората. Умората е голяма. Намаляването на заболеваемостта към момента не олекотява хоспитализацията . Рано е да се успокоим ", сподели доцент Кунчев.

Според него при имунизация с " АстраЗенека " нараснало внимание би трябвало да има при дами под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви.

Доц. Кунчев сподели,че рискът от странични реакции след имунизация е толкоз дребен, че си заслужава да бъде приключена имунизацията.

" Много ми хареса едно пресмятане, което един от сътрудниците, работещ епидемиолог в Центъра по заразни и паразитни заболявания беше направил труда да пресметна. При тези оповестени случаи в цяла Европа, в това число Англия, на случаи на такива нежелани реакции, шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, в случай че сте неимунизиран и изкарате болестта, е тъкмо 1000 пъти по-голям, в сравнение с да ги получите от имунизацията ", сподели доцент Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор акцентира, че няма по какъв начин да се издаде документ за имунизация, в случай че не е сложена втората доза на имунизацията.

Директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов също бе безапелационен пред Нова телевизия, че хората, които са били имунизирани с препарата на " АстраЗенека ", не трябва да се тормозят.

" ЕМА приказва за извънредно дребен риск. 100 души от над 25 милиона са получили тези странични резултати, които към момента не са потвърдени, изясни той.

По думите му, първите реваксинации от препарата би трябвало да стартират да се слагат след 15 април. Отклоненията от имунизацията се появявали единствено в първите 2 седмици след имунизация.

" Производителите на " Янсен " също започнаха да вършат проучвания на своя препарат. Всичко това има и различен миг. Ваксината на " АстраЗенека " е извънредно евтина. В Европа тя би трябвало да бъде продавана на доста ниска цена. Извън Европа цената й е 7-8 пъти по-висока ", прибавя проф. Балтов.

Директорът на " Пирогов " сподели още, че всички, които имат странични реакции след имунизацията, трябла да потърсят лекарска помощ.

" При направени повече от 230 хиляди дози в България нямаме случаи, които да демонстрират сходни проблеми. Надяваме се, че в идващите две седмици натискът върху лечебните заведения ще падне. Очакваме и смъртността да се намали. Смятам, че доста учениците са изкарали вируса без признаци. Имаме и възходящ брой имунизирани. Това доста ще ограничи болестта ", сподели още проф. Балтов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР