Още преди новата година у нас се заговори, че може

...
Още преди новата година у нас се заговори, че може
Коментари Харесай

Стефан Янев: Притеснява ме, че българските войски се омаловажават и се чуват призиви да идва НАТО

„ Още преди новата година у нас се заприказва, че може да има война сред Русия и Украйна. Чуваха се апели: „ Хайде, НАТО да идва “. Мен това ме тормози, нашите въоръжени сили в общественото пространство се неглижират. „ Нашите да не ги гледаме, да идва НАТО да ни пази “, са апелите. Отговорността ни обаче е да развиваме личните си сили и сигурност “.

Това съобщи министърът на защитата Стефан Янев в изявление за bTV по тематиката за напрежението сред Русия и НАТО, както и за разполагането на военни от Алианса по източния фланг.

Според Янев оптимален сюжет на рецесията е дипломатическите усилия да дадат резултат тя да не се развие във война. „ Моето мнение е, че методът по който си приказват Русия и НАТО, е неефикасен, има рецесия в връзките Русия-НАТО, от една страна, и Русия-САЩ – от друга. Неразбирането на посланията или методът, по който се сервират, дава чувство, че по-скоро се беседва с ултиматуми, които не оказват помощ на дипломатическите старания за разрешаване на рецесията “, твърди министърът.

Той съобщи, че постоянно е призовавал „ когато приказваме за подобен вид рецесии, да дадем път на дипломацията “.

Преди дни, откакто министър председателят Кирил Петков свика Съвета по сигурността поради спора в Източна Европа, стана ясно, че националната позиция на страната ни е разполагане на български войски на българска територия, които да са с българско командване и военно водачество.

„ Има едно чувство, че НАТО след 2014 година е основала система от ограничения. Част от тях са за засилено наличие на източния фланг – допуска се, че в тази рецесия е удачно да се вземат. Разполагането на спомагателни войски на източния фланг е мярка, която българското държавно управление смята за целесъобразна, в случай че бъде изпълнена у нас с български войски “, сподели Янев.

Попитан какво ще се случи, в случай че Съединени американски щати, които показаха подготвеност да изпратят 8500 бойци в Източна Европа, изискат те да са в България, министърът отвърна: „ България е суверенна страна. Решенията се взимат съгласно българския народен интерес тук, в София. Какви договаряния ще се вършат на военно-техническо равнище, ще забележим. Но диалози от вида: „ Ние желаеме да дойдем тук с едни войски “ - това става с решение на българското държавно управление. А решението на българското държавно управление е да се разположат български войски. Това не значи нещо по-различно от това, че ще засилят своят подготовка “.

„ Българските войски също са съюзнически войски, българският боец е боец на НАТО “, добави още Стефан Янев.

Той изясни още веднъж, че изтребителите, които Нидерландия и Испания ще пратят към България, са част от мярка на НАТО, наречена засилен „ Air Policing “. „ Тази задача към този момент се е провеждала от страна на съюзнически сили. Това значи, че тези самолети на Испания и Нидерландия ще дойдат за подготовка с българските Военновъздушни сили. В един по-напреднал миг, когато са упражнявали задоволително, ще бъде направено взаимно наблюдаване. То значи, че по едно и също време във въздуха ще има минимум един български и един непознат аероплан. Те ще имат една задача – опознаване на задгранични самолети към границите на българското военно-въздушно пространство “, сподели министърът.

Той съобщи, че в Черно море сега няма кораби на НАТО. Алиансът обаче има проекти за засилено военноморско наличие в района – то се показва в не повече от 30% кораби по отношение на миналата година.

„ Американските въоръжени сили организират сега образования с българската войска на полигона в Ново село и са към 200 военни. Тези учения се организират от януари до юни на ротационен принцип. Когато образованието им завърши, те ще се изтеглят и на тяхно място ще дойдат други, те също ще бъдат към 200 “, изясни Стефан Янев.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР