Още по темата08.07.2019 / 17:14Уволниха млад мъж, споделил унизителната си

...
Още по темата08.07.2019 / 17:14Уволниха млад мъж, споделил унизителната си
Коментари Харесай

Лице в лице! Управителят на комплекса в Павел баня: Уволних рехабилитатора не защото си е публикувал заплата, а защото не се явяваше на работа

Още по темата08.07.2019 / 17:14Уволниха млад мъж, споделил унизителната си заплата във Фейсбук

Младият рехабилитатор Месут Юркюш твърди, че бил уволнен от работа в комплекса Павел баня откакто разгласил във фейсбук, че заплатат му е унизително ниска - 388 лв.. Тази заран в предаването на Нова тв той се изправи лице в лице с шефът на комплекса Христо Чаушев. 

" След като разгласих заплатата си в обществената мрежа бях придърпан от един чиновник встрани и ми беше казано, че в случай че не си изтрия обявата, ще бъда изпъден от  работа. При което аз отхвърлих. На 5 юли бях изпъден о т  работа без никакви пояснения. Веднага направих нова обява във фейсбук, в отговор на която получих многожество мнения и известия. Сред тях имаше и сътрудници медицински експерти, които споделят, че и тяхното възнаграждение не е почтено и желаят да стачкуват, само че ги е боязън да не изгубят работата ", разяснява Юркюш.

" Заплатата на рехабилитатора не е 388 лв., а 600 лв. като стартова заплата, тъй като той няма никакъв стаж по специалността си. Заплатата му е 80% от сумата, която получават нашите сътрудници в комплекса в Павел баня. Освен заплатат си той получава по 60 лв. на месец като ваучери за храна, безвъзмезден превоз от вкъщи до работното си място,  той ползваше и стая в нашия хотел против 36 лева  на месец. Причината за неговото уволняване никога не е обявата във фейсбук, въпреки че той по принцип няма право д а популяризира фирмени данни. Причаната е несистемного му явяване на работа и несправяне с длъжността, която той заема. За 3 месеца и 23 дни откогато е назначен на работа има две санкции за отсъствие на работа без никакви пояснения. В същото време той за това време не можа да донесе документ, че членува в Асоциацията на експертите по здравни грижи, което е наложително, с цел да практикува специалността си. Той не се справяше с уговорките си ", разяснява уприветялат Чаушев.

По договорр заплатите се изплащат сред 1 и 10-о число на месеца,той е освободен на 5-и. Процедурата по неговото уволняване е почнала преди той да напише статуса във фейсбук. На 1 юли той не се е явил на работа, на 2-ри са пуснати заплатите, аз съм поускал пояснение за какво не се е явил на работа, той си е дал обясненията на 4-ти. След като това е рецидив, аз реших, че ще бъде освободен в границите на изпитателния период ", разяснява още шефът. 

" Това е неистина. Нямам превоз от у дома, тъй като аз пребивавам вв село Хаджидимитрово, а траснспорта е от град Казанлък. Това е една от лъжите. Второто е,  че наложеното наказване поради 1 юли е забележка, направена на 4-и ", разяснява младият мъж.

" Смятам, че 600 лв. е също ниска заплата за експерт, само че това е, което нашето сдружение може да си разреши. Правим регулярни нараствания, следва ново в идната половин година. Имам положителни експерти ", разяснява Чаушев.

" Знаех, че заплатите са ниски, само че не допусках, че са толкоз дребни - близки до минималната заплата. Професията ми харесва, по тази причина започнах работа на тази заплата с ангажимента, че след втория месец заплатата ми ще се вдигне със 150 лв., само че това не стана. Искам да моля към младите - не се доверявайте на устни сделки. Каквото написа в контракта, на това вярвайте ", разяснява младият мъж.

" Никога не съм давал такова заричане. Заплатата се подвига при нас след приключване на изпитателния период. Това важи за всички ", отвърна шефът на комплекса. 

" Аз също съм на мнение, че заплатите би трябвало да са по-високи, само че това са изискванията за момента ", добави той.

" В единия от случаите, когато той не се яви на работа, сподели, че е болен, само че разгласява фотография от Истанбул. После татко му се обади, с цел да му пуснем отпуска, тъй като той не може да се прибере в България ", описа още Чаушев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР