Още по темата: Тепе от боклуци посреща гостите на Малката

...
Още по темата: Тепе от боклуци посреща гостите на Малката
Коментари Харесай

Тотев превърна и старините в хранилка за приближени...

Още по тематиката: Тепе от отпадъци посреща гостите на Малката базилика Перлите от античността на Пловдив се търкалят в калта СНИМКИ

Освен за привличане на туристи и помпане на локалния национализъм пловдивските старини имат и друго предопределение - да се трансформират в партийна хранилка по време на реставрацията си. Това неповторимо преобразяване на археологията е персонално откритие на кмета Иван Тотев. Още като млад водач през 2011 година днешният градоначалник, тогава регионален шеф, употребява плана за реставрацията на Римския стадион, с цел да изпише по някой лев от непознатата пара на свои доближени съпартийци и сътрудници. Проектът „ Античният стадион на Филипопол - запазване, рехабилитация и градско възобновяване " бе сбъднат с поддръжката на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

За абсурда сигнализира тогавашният народен представител от РЗС Емил Василев. От сигнала му до виновните институции естествено не произлезе нищо, тъй като дейностите на Тотев не били в нарушавания на закона, а единствено на морала. И също така става дума за разпределянето в приятелския кръг на някакви си 70 000 лв..

Как се случи " усвояването "?

Бенефициент на средствата по плана за реституция на Римския стадион бе регионалната администрация. Като неин началник Иван Тотев реши да ангажира одобрени специалисти за сполучливата реализация на начинанието. Така на цивилен контракт за счетоводител в екипа е привлечена Радослава Ташкова, въпреки в самата регионална администрация да имаше задоволително положителни експерти в сметките. По това време, както и сега, Ташкова е административен секретар на локалната конструкция на ГЕРБ, на която пък Тотев и до през днешния ден е координатор. За работата си в осчетоводяването на плана в продължение на 15 месеца Ташкова е получавала по 800 лв., което през 2011-а се равнява на 3 минимални заплати /270 лева./. Тя обаче не е единственият скъп кадър от кръга на Тотев, облажил се от плана. В справката за ведомостта се чете името на Амелия Гешева, сега е зам.-министър на културата. По това време Гешева е на щатна служба като началник-отдел в регионалната администрация, а по цивилен контракт, подписан от Тотев, е била оторизирана 15 месеца да оказва помощ за реставрацията на Римския стадион против 930 лв. месечно. Същата е обстановката и със старши юрист в региона Петър Касабов, който пък се трудил като управител на плана и е получил общ хонорар от 14 000 лв..

Най-сериозна сума към реставрацията на Римския стадион е проработила Емилия Петрова-Ангелова, чието име постоянно се среща във ведомостите за външни услуги в няколко институции, измежду които " Община Пловдив и МБАЛ " Пловдив ". През 2011 година дамата е настоящ юрист. Макар регионалната администрация да разполага с положителни адвокати, измежду които и самият Петър Касабов, Иван Тотев е решил, че би трябвало да наеме за реализацията на плана още един в лицето на Петрова-Ангелова. Тя е получила за услугите си 20 500 лв. - по 1360 лв. месечно. Адвокатката помагаше на Иван Тотев още когато той бе кмет на регион " Източен ". След като младият водач стана градоначалник, юристката беше наета да пази общината в съда на цивилен контракт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР