Още по темата Световната търговия със суровини - под постоянна

...
Още по темата Световната търговия със суровини - под постоянна
Коментари Харесай

САЩ облекчава иранските санкции за 8 държави

Още по тематиката
Световната търговия със първични материали - под непрекъсната опасност

Глобалният пазар е в сянката на разрастваща се комерсиална война
28 окт 2018
Петролът потегли внезапно надолу поради високо предложение

Американските данни демонстрират все по-голямо произвеждане, преди да влязат в действие глобите против Иран
24 окт 2018
Саудитска Арабия и Русия тихомълком усилват петролния експорт

Министрите на енергетиката на двете страни са стигнали до решението след редица секрети срещи през септември
4 окт 2018
Цената на петрола доближава нови върхове в очакване на глобите против Иран

Разговори на Тръмп с представители на Саудитска Арабия не дадоха резултат и котировките на брента надминаха 83 $ за барел
1 окт 2018
Американският напън кара стопанската система на Иран да се задъхва

Ирански депутати желаят пояснение от президента, а протестиращи се оплакват от високите цени, дефицита на вода, прекъсването на тока и корупцията
5 авг 2018 На 5 ноември влизат в действие новите наказания на Съединени американски щати против Иран и на процедура всеки, който търгува с Техеран, рискува да загуби цялостен достъп до американския пазар и финансов бранш. Мерките обаче няма да важат краткотрайно за 8 страни, измежду които Япония, Индия, и Южна Корея, написа Bloomberg. Изборът на кои страни ще получат облекчение е алегоричен, като най-вероятно не включва обичайните европейски сътрудници на Съединени американски щати.

Само 8 страни със прекратяване на глобите

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Източници в администрацията на Тръмп настояват пред организацията, че измежду тези страни сигурно попада Южна Корея, чийто енергиен бранш е силно-зависим от Иран, Индия, и Япония. Неназовани източници са декларирали, че Китай - най-големият вносител на ирански нефт, също е една от тези 8 страни, само че Пекин продължава договаряния с Вашингтон. Друга страна, за която се спекулира, че ще е в окончателния лист, е Турция. Над една четвърт от 830 хиляди барела нефт, които Турция внася на ден, идват от Иран. Външният министър на Съединени американски щати Майкъл Помпео ще разгласи финалния лист в понеделник.

Приходи от нефт, само че единствено за несанкционирани артикули

Облекченията, които ще получат тези страни, обаче са единствено краткотрайни. Източници на Bloomberg, близки до Помпео изясняват, че става дума за краткотрайно прекратяване на ограниченията за тях с обещанието, че страните ще не престават да понижават зависимостта си от Техеран. Договорите с тях ще включват обещания да се понижи вносът на други ирански артикули, които не влизат в формалния пакет със наказания. Държавите също поемат отговорности да понижат до най-малко политическите си контакти с Техеран.

Не на последно място, договорите за облекчение от глобите ще включват условие всички транзакции да се случват посредством специфични сметки в националната валута на страните. Тези средства ще могат да бъдат харчени от Иран единствено за несанкционирани артикули като храна и медикаменти. По този метод, Съединени американски щати в допълнение се пробват да лимитират приходите на иранското държавно управление за военни планове.

Причината за облекченията е и друга – Съединени американски щати се стремят да понижат приходите на Иран от петролен експорт до нула. При прекомерно нападателно и внезапно ограничаване се рискува цената на петрола да скочи толкоз високо, че Иран да прави облага даже при мощно орязания от глобите размер на експорт.

Символични победи и Европейски Съюз на назад във времето

Доналд Тръмп публично разгласи, че Съединени американски щати излиза от нуклеарното съглашение с Иран преди 6 месеца и ще наложи интензивен напън на персийската страна да се откаже от нуклеарната си стратегия и политиките си на въздействие в района. Всеки, който търгува с Иран, рискува да загуби достъп до американския пазар и финансови услуги. Този метод нервира интернационалната общественост, която продължава да поддържа иранската договорка, до момента в който Техеран, най-малко на думи, не демонстрира желание да смени политиката си.

За последните 6 месеца петролният експорт на Иран е понижен от 2.7 млн. барела месечно до 1.6 млн. За Тръмп това е алегорична победа. На администрацията на Обама, с поддръжката на Европейски Съюз и Япония, лиши 3 години да реализира сходен спад в износа преди иранската договорка от 2015 година През тези 3 години, Съединени американски щати издаде 20 облекчения от наказания, като фигуриращи бяха обичайните съдружници на Съединени американски щати в Европейски Съюз. Намаляването на облекченията до 8, от които 4 са съвсем сигурни, демонстрира ясно отношението на Тръмп към Европейски Съюз и значимостта на азиатските съдружници за външната политика на Съединени американски щати.

Докато в Европейски Съюз се приказва за опит да се заобиколят глобите посредством нови финансови механизми, възможностите това да се случи са дребни. Брюксел би трябвало да откри задоволително огромна и опитна банка, която в това време е подготвена да рискува да загуби цялостен достъп до американските финансови пазари, което е съвсем невъзможо да се случи.

Петролът поевтинява

След като суровият нефт стигна 85 $ на барел предишния месец, пазарите реагират позитивно на новините за облекчения от наказания, както и на сигналите за увеличение на износа от останалата част на ОПЕК. В петък преди обяд петролните фючърси се търгуваха на 73.16 $ в Лондон – 15% спад по отношение на рекордно високите цени от началото на октомври. Тексаският лек нефт се търгуваше на 63.63 $ на барел. До края на деня спадът се задълбочи и брентът завърши седмицата на цена от 72.62 $ за барел, а американският - 62.86.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР