Още по темата: Спецакция в "Орландовци"! Удариха имотната мафия Удар!

...
Още по темата: Спецакция в "Орландовци"! Удариха имотната мафия Удар!
Коментари Харесай

Иван Гешев: Имотната мафия е измъчвала хора

Още по тематиката: Спецакция в "Орландовци "! Удариха имотната мафия Удар! Задържаха петима при спецакцията в "Орландовци “ и “Малашевци “ Арестуваха царя на имотната мафия - ромския барон Начо

Има данни за отвличания на възрастни хора и изнудване, открити са три случая и три опита за имотни измами. Това заяви зам. основният прокурор Иван Гешев на брифинг по отношение на извършената акция в в столичните квартали „ Орландовци ” и „ Малашевци ”. Задържани са петима души.

„ Става въпрос за проведена незаконна група, занимаваща се с това, което вие наричате имотни измами и обществено известно определение – имотна мафия. Става въпрос за група лица от български жители от цигански генезис, които се занимават с лишаване на парцели от възрастни хора, които селектират въз основата на това дали има данни за тях, че са подвластни примерно от алкохол или че имат психологични проблеми, които съвсем нямат родственици и близки хора ”, уточни Гешев.

„ Схемата за осъществяване на тези да ги назовем имотни измами е следната. Зад тази група работят към 4-5 лица, да ги назовем „ бушони ”. Тези 4-5 лица в предходен интервал също са потърпевши от активността на тази група и са им взели парцелите и жилищата и сега работят за тях за дребни пари. Живеят по фургони, на улицата ”, разясни Гешев.

Той акцентира, че откакто групата намирала подобаващи жертви, те били затваряни и измъчвани физически и душевен, до момента в който не се съгласят да трансферират парцелите си на така наречен „ бушони ”. След това възрастните хора били изхвърляни безусловно на улицата.
„ Това е скица на осъществяване на закононарушение, което е типична и се прави от лица с невисок обществен статус или част от избрани общности. Това и характерен бизнес на избран кръг хора. Има няколко групи в София, които се занимават дълги години с такова нещо, с такива закононарушения ”, добави заместник-главният прокурор.

Гешев посочи, че прокуратурата ще ускори работата против този сегмент от проведената престъпност, тъй като не е загадка, че съществуват такива групи, които лишават последните жилища на възрастните хора и ги изхвърлят на улицата.

„ Има данни за това, че едно от лицата, или както вие ги наричате ромски барони, с прякор Начо е водач на тази група. Това са данни. Дали ще се съберат задоволително доказателства, с цел да бъде притеглен към наказателна отговорност като началник на проведената незаконна група, ще стане ясно на следващия ден. Такива данни по досъдебното произвеждане има. Сега дали ще бъдат събрани задоволително доказателства, следва да забележим ”, сподели Гешев.

Заместник основният прокурор уточни, че все още няма данни този човек да има законен бизнес. Според Гешев няма да е изненада, да се окаже, че въпросното лице има и ТЕЛК.

Зам. основният прокурор посочи, че по съответното досъдебно произвеждане се касае за три случая на осъществени измами.

„ Отделно три случая са предотвратени от сътрудниците от Министерство на вътрешните работи. Най-вероятно ще стане въпрос и за три опита за имотни измами. Направлението на работа на сътрудниците е проведена незаконна група. Има данни за отвличания и изнудване ”, съобщи Гешев. Той сподели още, че на следващия ден сътрудниците му ще преценяват на база събраните доказателства какви обвинявания да бъдат повдигнати.

„ Към момента с сътрудниците от ГДБОП работим с 10 лица, следва да забележим на кои ще бъдат повдигнати обвинявания и кои ще бъдат пуснати ”, съобщи пък основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

Източник: lupa.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР