Още по темата Saudi Aramco очаква пазарът да я оцени

...
Още по темата Saudi Aramco очаква пазарът да я оцени
Коментари Харесай

Saudi Aramco може да разкрие финансовото си състояние догодина

Още по тематиката
Saudi Aramco чака пазарът да я оцени на 2 трлн. $

За да доближи такава галактическа капитализация обаче, саудитстката компания ще би трябвало да покаже рекордна облага, а и още нещо
11 сеп 2017
Държавните петролни компании желаят по-големи облаги в бранша

Фирмите трансформират тактиката, с цел да дават отговор по-бързо на трендовете
11 авг 2017

Saudi Aramco може да пусне за пръв път одитираните си финансови индикатори при започване на идната година, оповестява Reuters. Саудитската компания, която желае през идната година да излезе на борсата и да получи пазарна оценка от 2 трлн. $, с което да стане еднолично най-скъпата обществена компания в света, може да пусне резултатите си, ако държавното управление на страната завърши няколко промени през тази година. Това би било първото откриване на финансовите параметри на Aramco и един от най-важните финални крайъгълни камъни преди първичното обществено предложение, което се чака да събере към 100 милиарда $.

Правителството на Саудитска Арабия към този момент съобщи проектите си да продаде 5% от Saudi Aramco до края на 2018 година Според източник на Reuters от държавното управление досега всичко върви по проект.

Пускането на одитираните финансови отчети от 2015 до 2017 година би било огромна крачка към общественото предложение на Saudi Aramcо, разясняват още източниците. Целта на Saudi Aramco е да излезе на борсата през 2018 година, само че това зависи от редица фактори и към момента не е изцяло несъмнено. " Aramco ще пусне резултатите си за 2017 година през първото тримесечие следващата година, а по-късно може да се случи предлагането ", разяснява източникът.

В търсене на 2 трлн. $

Според калкулации на редица анализатори, с цел да е изцяло сигурна компанията, че ще успее да доближи до желаната пазарна оценка от 2 трлн. $, тя ще би трябвало да сложи нов международен връх за годишна корпоративна облага. До момента няма компания, която да е направила повече от 90 милиарда $ облага за година, до момента в който Saudi Aramco се цели в 120 милиарда $.

Одиторите, които ще преглеждат резултатите на Saudi Aramco за 2017 година, са PwC, EY и BCG. Компаниите към този момент са разгледали финансовите индикатори на петролната компания за 2015 и 2016 година, само че те не са обществено притежание.

Големият проект

Предлагането на борсата е съществена точка във Vision 2030 - упорит проект за промяна на арабската стопанска система, тъй че тя да не зависи единствено от нефт. Тя е водена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Според източниците той ще бъде индивидът, който да вземе финалното решение по отношение на стартирането на компанията на борсата. Това обаче няма по какъв начин да се случи, преди държавното управление да завърши с промените на дотациите за цената на петрола на локално равнище.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР