Още по темата: Разписаните и действащи практики в училище наблягат

...
Още по темата: Разписаните и действащи практики в училище наблягат
Коментари Харесай

Сексуалното образование – проблем или манипулация?

Още по тематиката:

Разписаните и настоящи практики в учебно заведение натъртват на здравна култура, предварителна защита на полови заболявания и СПИН.

След като месеци наред буниха духовете с тезата, че Стратегията за детето ще докара до лишаване на деца от фамилиите им, в този момент съперниците на документа се концентрират върху нова тематика - за половото обучение в учебно заведение, което съгласно тях ще поквари децата още от ранна възраст. Темите, от които се притесняват обаче, нито са написани в нормативните документи, нито са настояща процедура в учебните заведения.

В момента във Facebook тече мощна атака за набиране на почитатели, в това число и от пловдивската група „ Не на Стратегията за детето ”. Събират се подписи в документ с формулировката „ Декларация за отвод от интернационалните стандарти за полово образование, срещу овластяването на неправителствените организации и приватизацията на обществения бранш, както и за самостоятелност в работата на МОН ”.

Активистите плашат родителите, като ги твърдят, че у нас се вкарват стандарти за наложително полово обучение и в образованието си по тях още преди четвъртата си година хлапетата ще знаят какво е мастурбация, а до 6-годишна възраст ще им бъдат разяснени и еднополовите връзки.

Постовете са съпроводени с видео, в което хора от Обединеното кралство се опълчват на способи на образование в тамошните учебни заведения - да вземем за пример поради тематиката за хомосексуалността. Анкетираните споделят от екрана също, че при гласуванията в Народното събрание даже депутатите се срамували да погледнат илюстрациите по просветителните дипляни. Има и фрагменти с невръстни африканчета, които се учат да слагат презерватив. Уверява се още, че родителите са в незнание за образованието на децата им по този метод.

Нагнетяването в обществените мрежи реализира търсения резултат и родители, възмутени от сцените, всеобщо подписват декларацията, въпреки че нито една от посочените практики не е възприета от системата на образованието у нас.

Реалната обстановка в клас

Обучението по тези тематики в България е регламентирано от Наредба 13 за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното обучение, която буквално гласи, че „ здравното обучение е ориентирано към развиването на умения за основаване или поддържане на здравословен жанр и условия на живот и за доброволното адаптиране към държание, благоприятстващо здравето ”.

Няма никакви тематики, които могат да възмутят родителите или да изкривят усещанията и възгледите на децата, съобщи пред „ Марица ” специалистът по гражданско обучение в МОН Коста Костов. И цитира приложение 2 на документа, в който е написано наличието по 7 основни тематики, едната от които е „ Сексуално здраве ”.

В него за децата от предучилищна възраст да вземем за пример е заложено да изградят отношение към своето тяло, да имат визия за своя пол и обикновено разбиране за разликите сред мъжете и дамите. „ Никъде, даже до гимназиален стадий, не се третират тематики, които скандализират обществото - увери специалистът. Напротив - приказваме за неща, които е значимо децата да научат в учебно заведение, с цел да се сътвори просветеност. Всичко застъпено е нужна информация, издържана и значима за тяхното израстване и съзряване ” (срещу кои тематики са протестиращите и кои действително са застъпени в образованието на децата - виж в таблиците).

Запитан по какъв начин си изяснява опитите да се провокира нервност на тази тематика, Костов отвърна, че в дъното на това са проблеми, които са отвън системата на образованието. И позволи, че се употребява тематиката за половото обучение, защото има висока сензитивност към нея. Той отхвърли всевъзможен различен коментар, с цел да не влиза МОН в интриги и спекулации.

Протестърите търсят внимание в Деня на Съединението

Бунтът против здравното обучение в учебно заведение е плануван за 6 и 7 септември в Пловдив, вероятно с цел да се притегли публичното внимание в дните, когато погледите ще са отправени към града поради Деня на Съединението. Готви се авто-мотошествие из града и покрайнините срещу „ антидетските и антисемейни политики, провеждани в България ”. Тогава би трябвало и да се завърши подписката, част от която е отводът от полово обучение в учебно заведение. Планът е след това да бъде пратена до президента, премиера, ръководителя на Народното събрание, омбудсмана.

Макар че МОН към този момент направи крачка обратно, уредниците пробват да яхнат и учителското неодобрение против измененията в дейностите по Механизма за обсег. Намеренията в началото бяха шефовете на образователните заведения да образуват втори екипи за обходи по домовете с изключение на съществуващите към този момент, като дублиращите да вървят на визити всеки ден, незабавно щом се откри, че някое дете не е в клас. След ропота на гилдията МОН отстъпи и даде право на шефовете сами да преценяват по какъв начин да провеждат работата по механизма, без да е наложително всекидневно вървене от врата на врата.

Третият пункт, на който залагат готвените митинги, е „ връщане на всички български деца, отнети от фамилиите им в Европейски Съюз ”.

Вече са в продажба тениски по 8 и 9 лв., върху които има принт с момче и момиче в национални носии и надпис „ Не даваме децата! ”. Отправят се и апели към претенденти да финансират акцията.

Членовете на групата приготвят и свое съдружие, което е с работно име НАРОД - Национална асоциация на родители, обединени за децата.

Протестиращите: Без НПО-та и единствено биология в учебно заведение

Искат рефендум за половото образование в клас поради полярните отзиви в обществото

Въпросът за половото обучение да се подложи на референдум поради полюсното разцепление в обществото, приканват съперниците на Стратегията за протекция на детето в декларацията, с която събират подписка в обществените мрежи. Преди нацията да си е споделила думата в вероятно такова допитване, се упорства обществено да бъде оповестено, че се приключва внедряването у нас на всевъзможни непознати модели. Иска се „ да се изхвърлят всички съпътстващи текстове от националното законодателство ”. Настоява се също да бъдат преразгледани текстовете във всички учебници и „ да се изчистят от информация, подвеждаща децата към полови удоволствия и намерения, изключително в ранна детска възраст ”. Друга точка в декларацията изисква да се забрани със закон работата на неправителствени организации в детски градини и учебни заведения по тематиките за здравното и половото образование с изключение на в подтекста на образованието по биология в горните класове ”.

Както и с нервността, че Стратегията за детето ще отвърже ръцете на обществените да извеждат деца от фамилиите, и в този момент създателите на декларацията твърдят, че „ се ратифицират интернационалните документи без необятно публично разискване, внедряването на които е поверено сляпо и без търсене на отговорност на НПО-та с непознато финансиране ”.

Като твърдят, че са водени от грижата за българското общество, те упорстват да не се вкарват Стандартите за полово образование в Европа, основани от Световната здравна организация, както и да не се употребява Международно техническо управление за полово образование, издадено от ЮНЕСКО.

Аргументите са, че в първия документ ограниченията за 4-6-годишна възраст включват „ наслаждение от допиране на своето лично тяло ”, „ ранна детска мастурбация ”, „ подобаващ полов език ”, „ полови усеща (близост, развлечение, възбуда), „ другарство и обич сред хората от идентичен пол ”.

От втория документ пък се цитират инструкции за възрастовата група 9-12 година, че „ половата стимулация може да провокира физическа реакция и учениците би трябвало да са способни да разказват мъжкия и женския отговор на половата стимулация ”, „ да разказват методите, по които човешките същества изпитват наслаждение от физически контакт (целуване, допиране, глезене, полов контакт) ”, „ да споделят и схващат другите полови усеща ”.

В текста се загатва за всеобщи митинги от април предходната година в Съединени американски щати, Канада, Англия, Австралия, по време на които 60 000 деца са спрени за ден от учебно заведение, а родителите им излизат с девиз: „ Децата имат право на непорочност ”. Посочва се, че те се оплакват по какъв начин на 15-годишна възраст младежите учат всички техники за предотвратяване от зачеване, само че не и по какъв начин да основат здрави фамилии, а демонстрации по този проблем имало и в Германия.

Беседите са със единодушието на родителя

В момента тематики, свързани със здравно, полово обучение и полово образование, в пловдивските учебни заведения се застъпват в часа на класа. Съществува процедура да се канят лектори от разнообразни институции. Сред тях е Центърът за социална поддръжка, който е едно от звената на Комплекса за обществени услуги за деца и фамилии.

Заявката се прави от образователното заведение, откакто то е разискало тематиката с психолог, педагогичен консултант и с родителите, споделят оттова. Със знанието на фамилиите екип от обществен служащ и психолог от ЦОП влиза в часа на класа. Всяка тематика се разпростира в две срещи, които може и да не са в следващи седмици. Обикновено се сортират въпроси, подсказани от интереса на самите възпитаници - полово съзряване, полово образование, полова просвета, приемливост.

Децата се отнасят съществено към такива занимания, дейни са и споделят, споделят психолозите. За тях това е един по-необичаен час, друг от образователната стратегия. А това, че се води от външен експерт, допуска откровен диалог, без опасенията „ какво ще си намерения учителят, в случай че попитам ”, изясняват от екипа. Често възпитаници търсят експертите след края тутакси на четири очи. Тогава питат персонални неща, които не могат да формулират пред родител, връстник, преподавател.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР