Още по темата Продажбите на портфейли от вземания от страната

...
Още по темата Продажбите на портфейли от вземания от страната
Коментари Харесай

Смартфони с цена до 500 лв. са най-търсената стока на изплащане в България

Още по тематиката
Продажбите на портфейли от вземания от страната банките мощно подвигнаха приходите и облагите в колекторския бранш

Обемът им се усилва за трето следващо тримесечие и в края на 2016 година доближава 2.5 милиарда лева

Смартфоните са най-често продаваната на погашение стока през първото полугодие, като междинният размер на заема, който се търси за закупуване на " интелигентен " телефон, е 450-500 лева Това демонстрира изследване на " БНП Париба персонални финанси " – сдружението за небанково потребителско кредитиране на едноименния френски банков клон, който оперира в страната. Според проучването най-желаният вид смарт телефон е с операционна система Android, 5.5-инчов екран, 13-мегапикселова съществена камера и 2 гигабайта RAM.

По-скъпите артикули печелят известност

Телевизорите, които до момента са били преди всичко в класацията, към този момент са на второ. Сред другите най-често купувани посредством заем артикули са пералня, преносим компютър и диван. Впечатление прави сравнението на междинната сума, която се е търсела за същия вид артикули през предходната година. Кредитът за закупуване на тв приемник, преносим компютър и готварска печка през днешния ден е близо двойно по-голям, в сравнение с през първата половина на 2016 година Повече пари се търсят назаем и при пазаруването на пералня, диван и хладилници. Единствено при матраците сумата върви надолу.

За какво отиват парите

Купуването на стока на погашение е единствено една от постоянно срещаните аргументи за какво българите вземат потребителски заеми. Предишни проучвания демонстрират, че измежду най-често срещаните аргументи са ремонт на дома, лятна почивка, покупка на автомобил и – все по-често напоследък – обединяване на остарели отговорности. Последното освен може да улесни потребителите при внасянето на погасителните вноски, само че и може да спести част от разноските им за лихви, изключително в случай че част от старите отговорности са с по-високо ГПР – каквито нормално са небанковите заеми и отговорностите по кредитни карти. Някои от банките като Пощенска банка, ОББ и ЦКБ имат промоционални условия за консолидиращи заеми.

Как се развива браншът на потребителското кредитиране

Обемът на всички отпуснати потребителски заеми в бранша на небанковото кредитиране е 1.85 милиарда лева към края на първото тримесечие на годината, демонстрират последните данни. Това е с внушителните 20% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Трябва да се означи обаче, че бързото развиване на сектора надалеч не става за сметка неговата непоклатимост и високият % неприятни заеми към този момент не е съществена характерност на този кредитен бранш, както беше преди години. Според обзорната статистика на Българска народна банка делът на необслужваните небанкови заеми се намалява от 20% на 15% през последните 12 месеца.

Банките също бързо утвърждават такова финансиране

Подобно е положението и на потребителските заеми в банковия бранш. Само за първите пет месеца на 2017 година банките са отпуснали 1.7 милиарда лева заеми за ползване, което е с 27% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това става макар че по последни данни на Българска народна банка междинният годишен % на разноските, при който се отпускат такива заеми, остава относително висок – той е 9.42%, макар че рискът по обслужването е към този момент по-нисък спрямо бизнес или жилищните заеми, които са доста по-евтини.

Обслужването на банковите потребителски заеми също се е подобрило, сочат данните на Българска народна банка. Нивото на необслужваните потребителски заеми продължава да се намалява, откакто няколко банки продадоха многомилионни портфейли от неприятни заеми на колекторските компании. В рамките на една година необслужваните вземания в бранша се свиват от 13% на единствено 11.8%. За съпоставяне при жилищните заеми този % е 15.5%, а при бизнес заемите – 23%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР