Още по темата: Пловдив 2019 брои 250 000 лв. за

...
Още по темата: Пловдив 2019 брои 250 000 лв. за
Коментари Харесай

Пропадна представянето на проекта Медея в Матера

Още по тематиката: Пловдив 2019 брои 250 000 лева за публикации и фотоси с дрон Усетихте ли, че Пловдив е Европейска столица на културата? Чакаме "Hills of Rock " да избави туризма

На 24 и 25 май се организира една от годишните начинания в културния календар на Стария континент - Дни на европейския комшия (European Neighbour’s Day). По своята същина това съставлява фестивал за обмяна на хрумвания и работещи практики в развиването на локалните общности. Домакин на събитието през тази година беше Матера. Фестивалът беше част и от семейството на италианския град на самодейността Европейска столица на културата, която Матера си поделя с Пловдив.

Там група българи, отпред с Георги Гочев, трябваше да показват театралния и обществен план " Медея ". Той е измежду основните акценти в програмата на " Пловдив 2019 " това лято. Премиерата на едноименната антична драма ще бъде на 28 юни ​на Античния спектакъл под тепетата, като общинската фондация залага доста на постановката.

Популяризирането в Европа обаче се оказа задача невъзможна. И до момента в който от фондация " Пловдив 2019 " са склонни да платят 130 хиляди лв. на БГ Радио, с цел да семейства град​ът на годишните музикални награди и по този начин да обезпечи нечувани досега доходи за концерта, оказа се, че пари за пътуването на трупата, ангажирана с " Медея ", няма. От фондацията изясняват казуса с " административни аргументи " и оферират като единствена опция Гочев и хората от екипа му сами да заплатят към този момент резервираните билети. След това уредниците щели да сключат с тях цивилен контракти, посредством които да им бъде възобновена сумата. Според адвокати обаче това предложение на фондацията е жестоко законово нарушаване.

Артистичният шеф на фондацията Светлана Куюмджиева оправда следващия гаф с процедурни пречки в Закона за публичните поръчки, само че услужливо не помни да спомене, че съгласно Закон за обществените поръчки разходване на обществени средства в графата доставки и услуги може да се случи в размер до 30 000 лв. с непосредствено договаряне или възлагане без конкурс. Още повече че това е процедура, на която постоянно от общинската фондация са се позовавали през годините, когато в медийното пространство се появят данни за нов противоречив контракт.

Отделно " Пловдив 2019 " има подписан договор с предмет " Осигуряване на самолетни билети за потребностите на Общинска ​фондация " Пловдив 2019 ". Там реализатор е " Атлас Травелс " ЕООД, като евентуално фондацията можеше да покрие билетите по този метод. Така се оказа, че на един от най-големите конгреси за просвета в Европа, извършен в партньорската Европейска столица на културата, нямаше българско присъединяване. В същото време хора от екипа на " Пловдив 2019 " към този момент няколко пъти пътуваха до Матера на креативен екскурзии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР