Още по темата Новият рекламен гигант Или как онлайн търговецът

...
Още по темата Новият рекламен гигант Или как онлайн търговецът
Коментари Харесай

Google се опитва да умилостиви Брюксел

Още по тематиката
Новият рекламен колос

Или по какъв начин онлайн търговецът Amazon желае да вземе бизнеса на Гугъл и Фейсбук
8 сеп 2017
Урегулиране на опърничавата търсачка

Войната на Брюксел против Гугъл
30 юни 2017

От Гугъл са внесли предложение в Европейската комисия, съгласно което компанията ще може да демонстрира уеб страниците на конкурентни компании за съпоставяне при извършване на покупки, като позицията им ще се избира посредством търг, заяви Reuters, като се базира на свои източници. Мерките от страна на онлайн колоса целят да предотвратят нови антитръстови санкции от Европейска комисия.

От известно време компанията е подложена на напън да предприеме огромна самодейност за равнене на изискванията при сравненията в онлайн извършването на покупки. Настоящото предложение на компанията обаче беше несъмнено от съперниците на онлайн колоса в електронната търговия като несъответстващо, а в Брюксел занапред ще проверяват и други области на онлайн търсенето, доминирано от Гугъл, като пътувания, превоз и навигация.

Превантивното предложение

В своето предложение, изпратено до Европейската комисия на 29 август, от компанията изясняват, че ще разрешат на конкурентни уеб сайтове да изготвят предложения за всяко място в секцията за извършване на покупки, известна като реклами с продуктови разгласи, оповестяват източниците на Reuters. Според европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер доста зависи и от другите участници на пазара. " В този миг, несъмнено, не е допустимо да кажем какво ще се случи, само че явно реакцията на пазара ще бъде едно от нещата, които ще вземем под внимание ", съобщи тя.

Самото предложение включва опцията Гугъл да резервира първите две места за свои лични реклами. Очакванията на колоса са да може да дефинира начална цена, образувана на база оперативните разноски на компанията, от която да стартира наддаването за позиции в търсачката. От Европейска комисия обаче считат, че проектите на онлайн колоса не преглеждат въпросите за конкуренцията, изтъкнати в следствието на комисията.

Това е второто предложение на Гугъл, целящо да обезпечи имунитет на компанията против антитръстовите проучвания, откакто преди близо три години търсачката направи сходна оферта в опит да спре продължителното следствие на Комисията и да избегне санкция. То обаче беше отхвърлено.

Глобата

Седемгодишното следствие на Европейска комисия сподели, че когато потребителите търсят артикул в Гугъл, в 95% от случаите остават единствено на първата страница, а в цели 35% кликат само на първата отпратка, която излиза в листата. По една случайност, що се отнася до предложение на услуги за относително извършване на покупки (shopping comparison services), Гугъл е поставяла своята платформа Shopping точно на това първо място. В същото време конкурентните дребни уеб сайтове за сравняване на цени са поставени на трета или четвърта страница, където единствено най-упоритите или комплицирани консуматори стигат.

В резултат на това през юни Европейска комисия наложи на американската компания рекордната санкция от 2.4 милиарда евро. Това е кулминационна точка на следствие, което се води към този момент седем години и слага значими въпроси по какъв начин се поддържа конкурентна среда в цифровите услуги и по какъв начин се балансира сред удобството за потребителите и поддръжката за новаторски дребни онлайн компании.

Отзивите
Според източниците на Reuters от Гугъл са се допитали до няколко конкурентни компании като английския уебсайт за съпоставяне на цени Foundem, чиято тъжба провокира следствието на Европейски Съюз през 2010 година По данни на осведомителната организация обаче отзивите били най-вече негативни.

" Освен в случай че Гугъл не желае непринудено да се раздели с бизнеса си за общо и профилирано търсене, включването на съперниците на Гугъл за съпоставяне в нови или съществуващи аукциони за възнаграждение разполагаем просто ще сътвори спомагателна антиконкурентна преграда ", изясняват от Foundem в свое изказване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР