Още по темата Министър Димов ще внесе в правителството предложение

...
Още по темата Министър Димов ще внесе в правителството предложение
Коментари Харесай

„За да остане природа в България: Главният прокурор и екоминистърът подготвят народа за незаконно разширяване на концесията в Национален парк Пирин

Още по тематиката Министър Димов ще внесе в държавното управление предложение за концесията на ски зона Банско

„ За да остане природа в България не е удовлетворена от реакцията на основният прокурор и екоминистърът. Според мнение на обединението от неправителствени организации те приготвят народа за нелегално разширение на концесията в Национален парк Пирин.

По мотив изявлението на основния прокурор Сотир Цацаров в „ Шоуто на Слави “ нощес и днешната незабавна конференция на екоминистър Нено Димов обединението от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ декларира:

- Ако прокуратурата е разкрила нарушавания от страна на „ Юлен “ АД - концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, тъй като концесията е нелегално увеличена и по този метод е нанесена вреда на националния парк и ползите на обществото, то би трябвало да стартира следствие за нарушаване по член 278в от Наказателния кодекс. И дума не може да се отваря за затваряне на очите и преподписване на концесионния контракт с нова, по-голяма повърхност, с благото пояснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно заплащане.

- На екоминистъра Нено Димов подсещаме, че той беше заместник-министър на министър Евдокия Манева, която утвърди Оценката за влияние върху околната среда (ОВОС) на ски зона Банско в Национален парк Пирин, приготви контракта за концесия и разгласи процедурата, 20-ина дни преди да напусне поста си и преди да има решение на съда за законността на решението по Оценка на въздействието върху околната среда.

- Ако екоминистерът Нено Димов и повереното му министерство не знаят каква повърхност на ски зона Банско самото министерство е оценявало на 19 юли 2000 година, това значи единствено едно - че решението на министър Манева е незаконосъобразно и би трябвало да бъде анулирано, дружно с концесионния контракт, както в действителност 18 години упорстват природозащитните организации.

- На екоминистъра Нено Димов припомняме още, че европейската Директива за концесиите и българският Закон за концесиите му не разрешават да трансформира концесионния контракт, като „ Юлен “ в ролята си на ползвател на концесията би трябвало да върне всички употребявани територии над записаните в концесията 99,55 хектара.

- Бившият екоминистър Нона Караджова от предходно държавно управление на Бойко Борисов сякаш призна, че ски зона Банско употребява повече повърхност от позволеното по концесия, само че незабавно стартира с опитите да изяснява това с " комплициране на контракта ". Оттогава до момента тази теза настойчиво се постанова в публичното пространство и в този момент ни се предлага разумния й свършек – нужна е смяна на концесионния контракт, с цел да се спре " объркването ".

- На екоминистъра Нено Димов най-сетне припомняме, че по силата на Закона за ограниченията против изпирането на пари (чл. 3, алинея 2, т. 14 и член 6, алинея 2, по отношение на член 3 алинея 5), в екоминистерството би трябвало да има информация кой е действителният притежател на концесионера „ Юлен “ АД. Призоваваме Нено Димов най-сетне да направи тази информация обществена или да излезе с писмена декларация, че в Министерство на околната среда и водите сходна информация липсва, заключават от неправителствената коалиция.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР