Още по темата КЕВР публикува ценовите заявления: ЕСО иска шоково...

...
Още по темата КЕВР публикува ценовите заявления: ЕСО иска шоково...
Коментари Харесай

Предложение: КЕВР да не определя разполагаемост на производители с цена над 10 % от прогнозната пазарна цена за регулаторен период

Още по тематиката КЕВР разгласява ценовите заявки: ЕСО желае шоково...

Предложение на ръководителя на комисията по енергетика Делян Добрев, направено в последния миг като изменение в поправките в Закона за енергетиката планува ограничавания за включване на някои централи в квотата за контролирания пазар. Днес комисията за енергетика към Народното събрание одобри на второ четене измененията в енергийния закон, като желанието е в четвъртък те да влязат за разискване в пленарна зала.

Предложението, направено от Делян Добрев допуска, че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР ) няма да дефинира разполагаемост на производители, чиято контролирана цена надвишава с 10 на 100 прогнозната пазарна цена за регулаторния интервал.

Мотивът е, че в регулатора са постъпили заявки от производители, които до момента не са взели участие в квотата за контролирания пазар.
Текстът в този момент двузначен. Сега всеки производител, който желае да влезе в квотата в контролирания пазар може да го направи Това дава опция за влизане на производители с доста по-висока цена в квотата за контролирания пазар. От своя страна това ще задължи КЕВР да ги включи, а това няма нищо общо с модела за либерализация, който се следва, стана ясно от обяснението на Делян Добрев.

Досега в контролирания пазар имаше трима производители на електрическа енергия – АЕЦ „ Козлодуй “, Водноелектрическа централа и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Тази година производителите са 6, като към посочените 3 се причисляват и Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ и Топлоелектрическа централа „ Варна “, чиито ценови заявки са значително по-високи, означи ръководителят на КЕВР Иван Иванов, който присъстваше на съвещанието на парламентарната комисия по енергетика.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи изрази подозрение в поправката, в частност, че това е интервенция в работата на регулатора.
Според Васил Велев от АИКБ и Евгени Иванов от КРИБ импортираните ценови заявки на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и Топлоелектрическа централа „ Варна “ ще усилят цената на електрическата енергия за бита с 16 %, а също по този начин ще изискват държавни дотации от 330 млн. лева

С импортираните претенции нашите специалисти считат, че цената за бита би трябвало да се усили с 16 %. Става въпрос за над 220 млн. лева изземване на приходи и повтаряне на схемата от тези три ТЕЦ-а на тази с американските централи. Това е нова ненотифицирана държавна помощ. Обсъждаме вид, в случай че това се случи да сезираме Европейска комисия за неприемлива държавна помощ. Така че тази корекция е нужна и без нея сензитивно ще се усили цената за бита, сподели ръководителят на АИКБ Васил Велев по време на разискването на импортираната в последния миг корекция.
Откъде знаете какво количество ще би трябвало да включите в контролирания пазар. Регулаторът е този, който ще каже какъв ток ще везе в контролирания пазар, разяснява от своя страна депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай. За мен определянето на тези 10 % е интервенция в работата на регулатора, сподели той, като преди този момент изясни на работодателите, че базовите мощности в страната би трябвало да се поддържат.
Сред измененията, които ще бъдат гласувани в пленарна зала са текстовете, свързани с смяната и в действителност усилването на ролята на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ и на КЕВР.

Предложението на патриотите КЕВР да позволява покупко-продажби с енергийни сдружения, при търгуване на над 20 % от капитала им отпадна.
Измененията задължават министърът на енергетиката да създава и внася за одобрение от Министерския съвет Стратегия за стабилно енергийно развиване на Република България в период от 18 месеца от влизането в действие на този закон.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР