Още по темата Инициативата Нашите пари въвежда ключовите умения по

...
Още по темата Инициативата Нашите пари въвежда ключовите умения по
Коментари Харесай

Финансова грамотност ще се преподава в 50 български училища

Още по тематиката
Инициативата " Нашите пари " вкарва основните умения по финанси в български учебни заведения

Сборник с игри ще оказва помощ на учениците да ръководят по-добре парите си

Финансова просветеност ще се преподава на възпитаници от 9-и до 12-и клас в 50 учебни заведения в разнообразни български градове през идната образователна година. Проектът се назовава " Нашите пари " и е самодейност на картовия оператор Visa, съфинансиран от българските търговски банки. " Ние към този момент три години работим и се приготвяме по този план. Вярваме, че по-финансово грамотните хора ще бъдат и по-добри клиенти на финансовите институции ", показа Красимира Райчева, управител на Visa за България. " Нашите пари " е част от световната стратегия на Visa Practical Money Skills for Life - Практически финансови умения за цялостен живот.

Какво е равнището

Финансовото ограмотяване не е част от формалната просветителна стратегия на страната и това ясно проличава от резултатите на ред проучвания по тематиката измежду младежите. През предходната година Visa показа изследване измежду 1000 възпитаници от цялата страна, което сподели, че най-разпознаваемата частна финансова институция за тях е заложната къща, а 1/3 от децата над 15 години не умеят да пресмятат % от дадена сума. Проучване на " Джуниър ачийвмънт " пък сподели, че три четвърти от учениците от 6-и - 7-ми клас не могат да открият източниците на приходи и не схващат резултата от инфлацията.

Директно с шефовете

През втория период на предходната образователна година Visa реализира пилотен план на тематиката. В него се включиха 700 възпитаници от 10 разнообразни града в страната. Тогава образованието им се извършваше от преподаватели от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. То провокира огромен интерес измежду децата изключително тематиките за бързите заеми и за какво се получават проблеми при погасяването им.

Сега проектът през август да се организира образование на учители от учебните заведения, които са декларирали предпочитание за присъединяване в програмата, за което те ще получат 3 квалификационни заема. " По този метод те имат спомагателен тласък да вземат участие в програмата. Изборът на 50-те учебни заведения беше по отношение на това кои бяха най-активни. Предпочетохме да водим диалозите директно с шефовете на учебните заведения, защото сходна организация става по-трудно с министерството или с районните инспекторати ", изясни Райчева. Все още текат уточняващи договаряния, тъй че крайният лист с 50-те институции ще бъде наличен по-късно.

Първоначалната цел на самодейността е образованието да се организира в 100-200 учебни заведения, само че в процеса на подготовка излиза наяве, че има ред администрация и трудности, които пречат той да се развие толкоз бързо. " Затова предпочетохме да се ограничим тази година до 50 учебни заведения, само че да знаем, че сме свръшили работата вярно ", описа още Райчева. Амбицията е обаче програмата да се развива всяка последваща година, като отсега нататък да обгръща и по-малки деца.

Как ще става преподаването

Обучението ще включва тест за входящо първоначално и за изходящо равнище в края на образователната година. През останалото време е очакван по един образователен час седмично – общо 34 за цялата година. Обикновено преподаването ще става в час на класния. Има създаден учебник и работна тетрадка, като материята в него е разграничена на 3 елементи и 17 урока. Има подготвени и презентации, които обгръщат по-голямата част от материята. Освен това всеки един урок ще има до 15 септември видеовариант, който да може да се гледа на известния уебсайт за самообразование ucha.se, който има над 40 000 консуматори.Какво включва образованието
" Икономиката в деяние ":
Oсновни стопански понятия, обмисляне и слагане на цели, банкова система и електронно банкиране

Част II: " Лични финанси "
Семеен бюджет, икономисване, вложения, заеми, лизинг и финансова отговорност

Част III: " Правилата на играта "
Социално и здравно обезпечаване, инфлация, парична и данъчна политика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР