Още по темата Граждани ще участват в работната група на

...
Още по темата Граждани ще участват в работната група на
Коментари Харесай

КЕВР изиска от Топлофикация София информация и разяснения за по-високите сметки на клиентите през март

Още по тематиката Граждани ще вземат участие в работната група на енергийното министерство за промени в топлоснабдяването

Във връзка с оповестените информации и зародилия спор в средствата за всеобщо осведомление за по-високи сметки на клиенти на " Топлофикация София " ЕАД за март 2018 година ръководителят на КЕВР Иван Иванов изиска управлението на сдружението да даде подробна информация. Това оповестиха от пресцентъра на КЕВР.

В тридневен период " Топлофикация София " ЕАД следва да показа на Комисията цялостни данни за количеството топлинна сила, която е доставена и фактурирана на клиентите на сдружението за март 2017 година и за март 2018 година - общо и по групи клиенти.

От сдружението е изискана информация и за броя на битовите клиенти, избрали дяловото систематизиране да се прави по планирани данни, според член 71 от Наредбата за топлоснабдяването /НТ/ от 6 април 2007 година За тези клиенти топлоснабдителното сдружение би трябвало да уточни както количеството на потребената от тях топлинна сила, по този начин и начислените суми в сметките им за март 2017 година и за март 2018 година

Отделно в КЕВР би трябвало да постъпи информация и за броя на битовите клиенти, избрали дяловото систематизиране да се прави по действителен месечен доклад на средствата за дялово систематизиране в парцелите на клиентите. " Топлофикация София " ЕАД би трябвало да даде и данни за количеството на потребената от тези клиенти топлинна сила, както и начислените суми в сметките им за март 2017 година и за март 2018 година

След приемането на цялата желана информация, КЕВР ще изготви обстоен разбор, резултатите от който ще бъдат обществено оповестени.

Междувременно от Топлофикация София разясниха, че сметките за отопление и топла вода са направени правилно и съгласно условията на Наредбата за топлоснабдяване, съобщи организация Фокус.

От сдружението демонстрират по какъв начин потребителите могат да се ориентират в месечната си сметка, като извършат поредно следните калкулации:

(Енергия отоплени + сградна апаратура за сезон 2016/2017) ÷ Брой дни с отоплени за сезон 2016/2017 (185 дни) x Брой дни с отопление в съответния месец (31 дни през март 2018 г.) x корекционен коефициент* xактуална цена на топлинната сила (79,98 лева./МВтч без ДДС)

*Как се дефинира корекционния коефициент, с който се поправят сметките за м. март 2018г. във всяка обособена постройка:

Количество топлинна сила, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2018г. ÷Количество топлинна сила, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2017г.

За база се приема действителната консумация във всеки обособен парцел за предходния отоплителен сезон, отразена в изравнителната сметка. Всеки клиент може да открие останалите нужни данни, които да приложи във формулата, в осведомителната част на месечното известие към фактурата си.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР