Още по темата EMI: Националната цел за енергийна ефективност –

...
Още по темата EMI: Националната цел за енергийна ефективност –
Коментари Харесай

Отпускат нови 13 млн. лв. за енергийна ефективност на сградите в малки общини

Още по тематиката EMI: Националната цел за енергийна успеваемост – изпълнена за 2016, само че под въпрос за 2020 година

Допълнителни близо 13 млн. лева ще бъдат отпуснати от Министерството на районното развиване и благоустройството посредством Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни и публични здания в 28-те дребни общински центрове в страната, бенефициенти на програмата по мярката " Енергийна ефективноста в периферните региони ". Това е решил Комитетът за наблюдаване на европейската стратегия на 13-ото си съвещание в Пловдив, оповестиха от районното министерство и Българска телеграфна агенция.

Форумът е бил управителен от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова в наличието на представители на Европейската комисия, кметове на общини, представители на държавни органи, неправителствени организации и други

Зам.-министър Николова е прецизирала, че общините ще могат да аплайват с планове към края на годината, като сумата може и да се усили, защото ще се направи актуализация на спестените средства и запаси директно преди оповестяването на поканата за планове оферти. Ще се финансират ограничения за повишение на енергийна успеваемост на постройките, като задачата е да се реализира 60 на 100 икономисване на сила, понижаване на разноските за отопление, възобновяване фасадите на постройките и повишение на периода на употреба и други Мярката ще разреши повече актуализирани здания в България, а и уравновесено районно развиване сред по-малките и огромни общини. За средства по нея могат да аплайват: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

Решено е било и 39-те огромни общини, бенефициенти по програмата, да употребяват спестения запас за финансиране на нови планове или за понижаване на личен принос по плановете. С решение на комитета се удължава и срокът, в който общините могат да аплайват с планове по ограниченията за културна инфраструктура и възобновяване на студентски общежития. Проектите могат да се подават до 31 декември 2020 година, а задачата е да се реализиран оптимални резултати от реализиращите се планове, като в същото време се даде задоволителен интервал за подготовка.

В рамките на Комитета за наблюдаване специалисти от Европейската комисия, отпред с Аурелио Сесилио - шеф отдел в Генерална дирекция " Регионална и градска политика " в Европейска комисия, са инспектирали част от плановете на община Пловдив, които се извършват по оперативната стратегия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР