Още по темата Бюджетна игра на всичко коз Истинският натиск

...
Още по темата Бюджетна игра на всичко коз Истинският натиск
Коментари Харесай

Италия няма да понижи бюджетния дефицит въпреки исканията на Брюксел

Още по тематиката
Бюджетна игра на всичко коз

Истинският напън върху Рим може да пристигна не от Брюксел, а от пазарите
23 ное 2018
В сряда против Италия може да стартира процедура за прекален бюджетен недостиг

Санкцията може да доближи до искане за депозит, еднакъв на 0.2% от Брутният вътрешен продукт.
20 ное 2018
Главният икономист на ЕЦБ: Еврозоната към момента се нуждае от тласъци

Представители на валутния съюз разискват разновидности за намаляване на отрицателното въздействие на Италия на дълговите пазари
14 ное 2018 Италианското държавно управление няма да отстъпи от проекта си за бюджет 2019 макар настояванията на Европейската комисия (ЕК). Това стана ясно през вчерашния ден вечерта след срещата на министър-председателя Джузепе Конти и съдружните водачи Луиджи ди Майо и Матео Салвини, на която тримата разискаха опцията за стесняване на бюджетния недостиг. Пред публицисти те разясниха, че бюджетните цели за следващата година към този момент са " закрепени " и промени няма да има.

Правителството желае да извърши обещанията си

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Позицията на държавното управление е в прорез с това, което се знаеше досега. Само часове по-рано вицепремиерът и водач на крайнодясната " Лига " Салвини съобщи, че Италия е подготвена да внесе промени в задачите си за бюджетния недостиг следващата година до 2.2% от брутния вътрешен артикул (БВП) вместо сегашните 2.4%. Лидерът на Движение " Пет Звезди Луиджи Ди Майо беше загатнал, че държавното управление може да отстъпи от проектите си, с цел да избегне в допълнение разтягане на връзките с Брюксел. Източници на организация Reuters от държавното управление пък са коментирали, че дефицитът може да падне до 2%.

Още когато Салвини и Ди Майо поеха властта в Рим стана ясно, че предстоят проблеми с Европейска комисия. За да финансира предизборните си обещания, популистката коалиция упорства за нарастване на бюджетния недостиг до 2.4% от Брутният вътрешен продукт. Гневът на Европейска комисия не се дължи на самото нарастване на недостига, защото заложеният от Брюксел предел е 3%. Причината е, че италианският дълг няма да понижава с изискваните 3.5% годишно. В еврозоната само външният дълг на Гърция надвишава този на Италия, който се равнява на 130% от Брутният вътрешен продукт. Европейска комисия счита, че отговорностите ще се задържат на това равнище в идващите три години, до момента в който държавното управление в Рим упорства, че плануваните тласъци ще задвижат стопанската система и дългът ще намалее до малко над 127% през 2020 година

Какво рискуват ръководещите

Правителството, наподобява, към момента пази тезата, че плануваните разноски ще окажат удобен резултат върху стопанската система. " Доколкото за наранени европейските институции, се съгласихме да изчакаме техническия разбор на препоръчаните промени, които ще имат значим обществен резултат ", написа в общото прессъобщение.

Миналата седмица Европейска комисия предпие първи стъпки към налагане на финансови наказания. След отчета на комисията Европейският съюз (ЕС) може да стартира процедура за несъразмерен държавен недостиг. Заместник-министрите на финансите на страните членки имат две седмици да проучват отчета в Икономическия и финансов комитет и да дадат мнение по него.

След това Европейска комисия може да разгласи процедура за несъразмерен държавен недостиг с изпращане на мнение до Рим и информиране на финансовите министри от Европейски Съюз, които да задвижат използването на процедурата. Най-вероятно е това да стане на срещата на министрите на 21-22 януари, след което на италианското държавно управление се дават сред три и шест месеца, с цел да приложи предложените ограничения, оставащи в загадка. Ако Рим продължи да отхвърля да се съобрази с процедурата, Брюксел може да разгласява рекомендациите, което незабавно би повлияло на дълговите пазари и на вложителите. Освен това до 20 дни комисията може да изиска Италия да подава сума, равна на 0.2% от Брутният вътрешен продукт за миналата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР