Още по темата Борсовият регулатор в САЩ повдигна обвинения на

...
Още по темата Борсовият регулатор в САЩ повдигна обвинения на
Коментари Харесай

Мъск достигна до споразумение със SEC, но още е уязвим към частни искове

Още по тематиката
Борсовият регулатор в Съединени американски щати повдигна обвинявания на Илън Мъск

Според Комисията по скъпи бумаги и тържищата Мъск е популяризирал подправена и подвеждаща информация в Twitter
28 сеп 2018
Министерството на правораздаването в Съединени американски щати проверява Tesla

Компанията ще съобщи документи поради изказвания на Илън Мъск в Twitter
19 сеп 2018
Борсата ще отсъди за " лупинга " на Мъск

Изпълнителният шеф на Tesla си навлече нови проблеми, вместо да реши остарели
27 авг 2018
Илън Мъск се отхвърли да смъква Tesla от борсата

Той се е съветвал с дребни и огромни акционери за решението си компанията да остане обществена
26 авг 2018 В края на предходната седмица Tesla уреди бързо разногласието си с Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища в Съединени американски щати (SEC). Поради туита на Илън Мъск от 7 август, че счита да смъкна производителя на електрически коли от борсата и е обезпечил финансиране за това, Tesla и Мъск ще би трябвало поотделно да платят по 20 млн. $ на американския регулатор. Мъск също не може да бъде ръководител на борда за 3 години. Сделката с регулатора обаче не изключва, а може би даже ускорява легитимността на часните каузи против Мъск поведени от вложителите. Разследването на министерството на правораздаването против изпълнителния шеф на Tesla също продължава.

Споразумението - повече контрол върху Мъск

След като в началото Мъск отхвърли по-лека договорка препоръчана му в края на предходната седмица, специалистите на компанията въпреки всичко са го убедили да одобри съглашение, с цел да не вреди на Tesla с продължително следствие и развой. След първичния отвод на Мъск да спомага, SEC подвигнаха условията си. Мъск въпреки всичко остава изпълнителен шеф и не е длъжен да признае виновност, само че би трябвало в границите на 45 дни да назначи двама самостоятелни шефове.

Акциите на компанията паднаха с още 14% в петък, ден откакто от SEC упрекнаха Мъск в заблуждение на вложителите и са се намалили с общо 30% от 7 август, когато Мъск разгласи, че е намерил частен покупател за компанията в туит. Въпреки това, специалисти настояват пред Reuters, че настоящето съглашение ще повлияе удобно на акциите на Tesla, защото компанията резервира Мъск като изпълнителен шеф, само че се снабдява с повече контрол и надзор над държанието му.

Бъдещи провокации

От друга страна, настоящето съглашение би трябвало да бъде доказано в съд, преди да влезе в действие, и с нищо не попречва самостоятелното следствие против Мъск за машинация, водено от министерството на правораздаването на Съединени американски щати. Размерът на санкциите също по този начин носи легитимност на частните искове, заведени против Мъск от вложители с къси позиции, наранени от туита на Мъск от 7 август.

Възможни резултати от исковете е Мъск да се изплати на ощетените в акции, което в допълнение би засегнало въздействието му в борда. В момента Мъск има към 19% от акциите на Tesla и със загубата на председателството на борда, частните каузи против него може да доведат до изолираност от стратегическите решения за компанията.

Най-накрая облага?

В края на миналата седмица Мъск прикани работещите в компанията да не обръщат внимание на разсейващите фактори. Някои специалисти спекулират, че все пак третото тримесечие на 2018 година може да се окаже първото на облага за Tesla. Значително поевтинелите акции на компанията мощно зависят от триумфа на засиленото произвеждане и обещания, които Мъск направи за това тримесечие.

Най-вероятно няма да се разбере дали Tesla са осъществили облага, до момента в който компанията не показа формалните си резултати, само че по-късно тази седмица се чака да излязат индустриалните данни за третото тримесечие, въз основата на които ще може да се направи прогноза дали производителят на електрически коли ще приключил с облага тримесечието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР