Още от самото начало Министерство на външните работи в съдействие

...
Още от самото начало Министерство на външните работи в съдействие
Коментари Харесай

Мария Габриел: Моряците от Руен са в добро здраве

" Още през цялото време Министерство на външните работи в подпомагане с всички инстутуции, се ангажирахме с освобождението на моряците. Целта ни бе получаваме непрекъсната информация и такава за местоположението на кораба. Радвам се, че ежедневните старания дадоха резултат ", сподели вицепремиерът в оставка.

 

Тя добави, че са били поддържани ежедневни контакти на най-високо и оперативно ниво. " В това число с управлението на водената от Европейски Съюз военноморска интервенция „ Аталанта ”, охраняваща търговски кораби, плаващи в Арабска море. Целта ни бе приемане на непрекъсната информация за положението на моряците, за местоположението на кораба и изследване на всички благоприятни условия за своевременното им освобождение ”, посочи тя.

 

Всички сомалийски пирати на похитения транспортен съд " Руен " са се предали, а 17-членният екипаж е евакуиран. Освободени с седмината българи на борда, стана ясно по-рано довечера.

 

Българският товарен транспортен съд " Руен ", плаващ под малтийски байрак беше похитен през декември. В екипажа има и 7 българи. Един от тях бе ранен и освободен. Останалите 7 са освободени чак в този момент.

 

Сомалийските пирати, които са завзели плавателния съд през декември, може да са го употребявали при завладяването на товарен транспортен съд, плаващ под флага на Бангладеш, край крайбрежията на Сомалия тази седмица, обявиха в четвъртък военноморските сили на Европейския съюз.

 

, че плавателният съд е бил пресрещнат през вчерашния ден от индийски боен транспортен съд, по който пиратите разкрили огън. Така са били подхванати дейности в сходство с интернационалното право, се споделяше в известието.

 

Военен транспортен съд на индийските военноморски сили прехвана отвлечения товарен транспортен съд " Руен " и е изискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат, заяви представител на индийските Военноморски сили. По-късно стана ясно, че дейностите на индийцките моряци са дали позитивен резултат - сомалийците са освободили кораба.

До завладяването на " Руен " от 2017 година насам не е имало сполучливо похищение на търговски транспортен съд от сомалийски пирати.

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР