Още от репортерските си години зная, че да пишеш и

...
Още от репортерските си години зная, че да пишеш и
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Сега сме в ада

Още от репортерските си години зная, че да пишеш и да  приказваш за събитията в Близкия Изток, прилича стъпване върху доста тъничък лед. Осъзнах го в Рамалла през 2009 година и на път за Газа година по-късно.

Облаци над анклава пречели на разследващите дронове

Мислил съм за този тъничък лед, до момента в който се пробвах да си обясня врящият политически живот в Ливан, неналичието на вяра в Афганистан или контрастите в разтърсвания от няколко паралелни цивилен войни Ирак.

Но Израел и Палестина е нещо доста по-различно и по-крехко. През годините сътворих другарства - откровени и същински с хора доста скъпи до сърцето ми - евреи и палестинци. И през днешния ден аз усещам тяхната болежка като своя.

Като някакво проклинание, по тези земи, татковина на трите огромни монотеистични религии - юдаизма, християнството и исляма, крайностите и нещастията постоянно са диктували събитията. Джубран Халил Джубран има една известна мисъл - " За да се разкрие истината " – споделя арабският стихотворец – " потребни са двама – един, с цел да я изкаже, и различен, с цел да я разбере ".

Войските на Израел се струпват към линията Газа

Но какво се случва когато истината е изказана от двама, само че нито един от тях не схваща и не приема казаното от другия? За страдание, след случилото се на 7-ми октомври в Израел, този въпрос към този момент няма значение. Десетилетия на мирни старания рухнаха в мига, в който терористите от " Хамас " започнаха целеустремено да разстрелват почтени жители – мъже, дами и деца по улиците на израелските селища.

Тук някои споделят – " Това се случва с нас от години! ", само че простете, някой опитвал ли се е да оправдава с сходен мотив дейностите на терористите от 11 септември? Или терористичните офанзиви в Европа от последното десетилетие

Нищо на този свят не може да оправдае терористичен акт, изключително в случай че той ще аргументи още повече тъга и страдалчество на хората, в поддръжка на идеята, в която терористите настояват, че са го направили. Но не всички палестинци могат да бъдат отъждествявани с " Хамас " и " Хамас " не е сборен облик на всички палестинци. Тероризмът е работа на дявола във всичките му религиозни форми.

Израел е страната, в която през последните три години имаше пет предварителни вота. Политическият блокаж и разделянето в обществото направиха министър председател още веднъж Бенямин Нетаняху, който се опита да подчини правосъдната система посредством противоречива промяна. Това още повече разпали искрите в израелското общество и за миг като че ли Израел остави сигурността си на втори проект. Звучи необикновено, само че е реалност.

От друга страна, палестинците, разграничени от цели 16 години сред две враждуващи фракции, каквито са " Фатах " и " Хамас " потънаха в осведомителния поток на света, който насочи своите погледи към войната в Украйна. От първа страница, протичащото се в Близкия Изток мина навътре в вестника, отстъпи към края на излъчванията, до момента в който не изчезна напълно от международните организации. Информационната стихия погълна " Вечният спор " и той се трансформира в част от пейзажа - нещо, което някъде се случва, само че не знаем какво става, тъй като нищо не се чува. Докато не се взриви още веднъж.

Не се показва дали задачата е била „ Хизбула “, само че израелската войска сподели, че е блъснала цел на групировката

Междувременно порасна цяло " Поколение на окупацията в Газа " , а доста от останалите палестинци, тези на Западния бряг на реката, в която Йоан покръстил Исус, които живеят под юрисдикцията на приетата от Израел - Автономна власт в Рамалла, последователно започнаха да се радикализират. Защо? Защото живеят зле. Не виждат вероятност. Според списание " Икономист " огромна част от тях считат водачите си за корумпирани, които не могат да ги защитят, нито да подсигуряват техните ползи.

Така се стигна до обстановката - обществото на потъналия в политическа рецесия Израел да стартира да се бори за институциите си, а палестинците да стартират да се борят освен за идеята си, само че и между тях. Смъртоносна композиция.

Всички сме очевидци на световния развой на радикализация – усещаме я ежедневно във всички аспекти на живота. Само, че в Близкия Изток този развой има други и доста по-кървави измерения . Това е урок, че когато едно общество не е единно и се разклати, разреши разликите в мненията да се трансфорат в големи бездни на ненавист и злоба, първо отслабват институциите, по-късно хората и напред излизат най-тъмните и низки пристрастености, криещи се в тъмните кътчета на човешката душа.

Танкът Merkava е сходен на немския военен танк Leopard 2, който е необятно употребен в Украйна

Тогава става елементарно, прекомерно елементарно за някой от вътрешната страна или извън да драсне клечката и да взриви всичко. След този миг събитията стават неуправляеми, а хаосът е този, който със своето огнено безвластие потегля по своите смъртоносни разклонения, които раждат още повече безпорядък и жадност за кръв.

И защото започнах с откъс на един от най-известните арабски поети, ще завърша с откъс на един от най-големите израелски писатели. Амос Оз споделя: " Какво е пъкъл? Какво е парадайс? Нали всичко е единствено вътре в нас. В нашият дом. И пъкълът и парадайса могат да се намерят във всяка стая. Ето по този начин: мъничко яд - човек за индивида е пъкъл. Малко благосклонност, малко благотворителност - и човек за индивида е парадайс ".

Достигнахме до този миг. И това е тъжната истина. Сега сме в Ада.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР