Още от първата цветна революция в Украйна през 2004 г.

...
Още от първата цветна революция в Украйна през 2004 г.
Коментари Харесай

Ще се наложи Европа да премине на рубли, друг изход няма

Още от първата цветна гражданска война в Украйна през 2004 година енергийният въпрос постоянно е в дневния ред на Русия и Европейски Съюз. Имаше възходи и падения в връзките сред страните, изключително заради събитията в постсъветското пространство, само че Русия в никакъв случай не е серпантина доставките на газ.

Така тя се утвърди като благонадежден сътрудник.

Въпреки това от началото на 2000-те, след края на топлия интервал на „ сантименталните връзки " сред Русия и Запада, Европейски Съюз постоянно приказва за нуждата от понижаване на зависимостта от Русия в енергийния бранш. Съединени американски щати също оказват огромен напън върху Европейски Съюз в тази посока.

Защо Европейски Съюз не може да се отърве от зависимостта от Русия?

Въпреки че изминаха 18 години от първата енергийна рецесия сред Русия и Украйна през 2004 година и неудобствата в това отношение непрекъснато се появяват на дневен ред, може да се каже, че Европейски Съюз не е в положение да предприеме нужните стъпки. Това се дължи на няколко значими аргументи. В продължение на доста години страните от Европейски Съюз не можаха да осъществят планове за превозване на газ от Централна Азия и Близкия изток към Европа, на първо място «Набуко».

Русия, в противен случай, осъществя през този интервал както плана „ Северен поток ", по този начин и плана „ Турски поток ". Така Москва освен обвърза още повече европейските страни със себе си, само че в същото време понижи зависимостта си от Украйна, с която имаше проблеми във връзка с преноса.

Провалът на Европейски Съюз в това отношение беше повлиян и от фактори като неспособността на страните от блока да намерят финансови средства за планове за транспорт на газ от Близкия изток и Централна Азия към Европа, неналичието на общо схващане за енергийната политика, дълбоката рецесия, претърпяна от съюза през последните години, възходящите енергийни потребности на Европейски Съюз от година на година, по-малкото присъединяване на Съединените щати във вътрешните работи на Европейският съюз в епохата на Доналд Тръмп.

Делът на Европа в съветския енергиен експорт

Общо Русия е изнесла 202,5 ​​милиарда кубически метра газ по тръбопроводи през 2020 година и 203,5 милиарда кубически метра газ през 2021 година Въпреки обстоятелството, че цифрите не са се трансформирали доста, приходите от експорт на газ за Русия през 2021 година се удвоиха спрямо 2020 година Така през 2020 година тя завоюва 25,7 милиарда $, а през 2021 година - 55,5 милиарда $.

Подобна обстановка се развива и с износа на съветски нефт.

През 2020 година Русия е спечелила 72,4 милиарда $ за 238,6 милиона тона нефт, до момента в който през 2021 година е спечелила 110,1 милиарда $ за 229,9 милиона тона. 47% от този експорт е за страни от Европейски Съюз.

С други думи, през 2021 година Русия е получила почти 165,6 милиарда $ от експорт на нефт и газ, половината от които идват от европейски страни. Ако погледнем обстановката от позиция на членките на Европейски Съюз, то за страни като Финландия, Естония, Северна Македония, България делът на Русия във вноса на природен газ е 100%. За Австрия, една от водещите страни в Европейски Съюз, тази цифра е 80%, за Германия - 54%, за Италия - 33%, а за Франция - 8%. Други страни също са много подвластни от съветския газ.

След Русия страните от Европейски Съюз получават най-вече природен газ от Норвегия, Азербайджан и страните от Северна Африка.

Зависимостта на Европейския съюз от Русия в енергийния бранш, несъмнено, директно визира връзките му с нея. Държави като Германия, Франция, Италия, които придават огромно значение на икономическото съдействие с Москва, изключително в енергетиката, се опълчват на цялостното спиране на връзките с Русия и не възразяват против енергийните планове на Кремъл, в това число в Европейски Съюз. Междувременно «новите членове» на Европейския съюз, някогашните съдружници на Москва, които в този момент смятат Русия за опасност, заемат доста по-твърда позиция, макар че внасят обилни количества газ от нея.

Още на 31 март Владимир Путин подписа декрет, задължаващ „ недружелюбните " страни да откриват валутни и рублови сметки в «Газпромбанк» и да правят заплащания в рубли. В тази връзка страните, които купуват енергийни запаси от Русия, първо ще трансферират пари по сметки в задгранична валута в «Газпромбанк», а последният ще конвертира тази валута в съветски рубли и ще я преведе по сметки в рубли. Тогава парите ще постъпват по сметката на компанията, която е доставила енергийните запаси. Съгласно това решение, влезнало в действие на 1 април, в случай че парите не постъпят по сметката в гореспоменатата банка, доставките на природен газ ще спрат. Москва смяташе, че от една страна това ще усили цената на съветската рубла, а въпреки това, западните страни ще би трябвало да купуват рубли, в това число от банки, против които са наложили наказания. За Европейски Съюз, който внася към 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия през 2021 година, не е допустимо да се откаже от съветското синьо гориво за една нощ.

Изграждането на нови тръбопроводи и атомни електроцентрали изисква както време, по този начин и финансови запаси. Закупуването на полутечен природен газ също е по-скъпо и също не е допустимо да се извърши в задоволителни количества, с цел да задоволи всички потребности. Следователно Европа не може да се откаже от съветския природен газ за една нощ.

Въпреки че страните от блока декларират, че «няма да се поддадат на шантажа на Русия и няма да заплащат в рубли», до есента най-вероятно ще бъде открита междинна формула.

От друга страна, «пилотни» страни като Полша и България, които отхвърлят да заплащат в рубли, ще бъдат подкрепени от тези, които не престават да купуват съветски газ. Така че, когато погледнем общата картина, нещата няма да се трансформират доста. Междувременно в региона на вноса на нефт Европейски Съюз има по-силна позиция. Ето за какво представители на Европейския съюз обявиха, че след девет месеца вносът на нефт от Русия ще бъде неразрешен. За страни като Унгария и Словакия този интервал може да бъде продължен до 2024 година Очаква се с началото на есента енергийният въпрос да стане доста по-актуален.

Въпреки обстоятелството, че тази година страните от Европейски Съюз усилиха размерите на газ, закупен от Русия, тези ресурси няма да са задоволителни. Изглежда, че страните към момента нямат желание да си вършат отстъпки една на друга, само че ще бъде открита избрана обща формула и членовете на Европейски Съюз ще би трябвало известно време да правят заплащания в съветски рубли, «без да нарушават санкциите». В дълготраен проект зависимостта от Русия безспорно ще намалее. Това ще навреди на съветската стопанска система, както и ще има също толкоз негативно влияние върху стопанската система на Европейски Съюз.

„ Енергийната карта " е може би единственият фактор, който укрепва позициите на Русия в връзките с Европейски Съюз във всеки един смисъл. Ето за какво Европа се пробва да отнеме тази карта от Русия и да принуди Кремъл да се откаже от актуалната си външна политика, макар че знае, че Русия, макар всички наказания, няма да направи нито крачка обратно по украинския въпрос.

източник: News Front

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР