Още от края на миналата година в този си състав

...
Още от края на миналата година в този си състав
Коментари Харесай

ЦИК се подготвя от миналата година за изборите

Още от края на предходната година в този си състав Централната изборна комисия (ЦИК) приготвя изборите за членове на Европейския парламент. Изборният кодекс е подобен, какъвто е сега, и организацията се прави по в този момент настоящите разпореждания. Нашият мандат е до 21 март и дотогава ще си вършим работата по организацията на изборите. Това разяснява на брифинг пред публицисти Камелия Нейкова, представител на Централната изборна комисия. Брифингът бе във връзка семейството на ЦИК на 7-мото съвещание на Изпълнителното бюро на Световната асоциацията на органите за ръководство на избори A-WEB.

 
Александър Андреев сподели, че в настоящия си състав ЦИК ще прави всичко допустимо да остави положително завещание на новия състав на комисията.
 
" В момента по работни групи се разискват книжата по изборите, с последните им промени, в случай че има такива, води се разяснителна акция с представители на Европейския парламент, обменя се информация за улеснение гласуването на българските гласоподаватели в чужбина ", изброи той.
 
" Дали новият състав на ЦИК ще се оправи за късото време от към 2 месеца до изборите не може тъкмо да предвиждаме, само че се надяваме това да стане ", сподели още Андреев.

 
Промени в изборното законодателство се вършат не за първи път в последния миг, сподели Камелия Нейкова. Тя напомни, че сегашният състав на ЦИК е бил изправен пред същото предизвикателство на 21 март 2014 година „ Благодарение на това, че огромна част от членовете на ЦИК имаха опит в произвеждането на избори, ние се справихме. Когато има последователност и когато всичко се прави по разпоредбите на закона, всеки един състав би могъл да се оправи “, сподели тя.-->
 
На въпрос до каква степен стигнахте с техническото задание за машините, Александър Андреев уточни, че сега се водят диалози със експерти в региона. Въпреки доста късото време ще се търси най-сигурният вид, без значение от метода - наемане, произвеждане или закупуване, сподели още Андреев.
 
" Все още има доста въпроси към машините, които занапред следва да бъдат решавани ", заключи той.

 
Ивилина Алексиева, ръководител на ЦИК, уточни, че страната ни е хазаин на доста важен конгрес, на който участват представители на 23 страни от всички континенти. Тя показа организацията A-WEB, която се състои от 111 страни членки. Секретариатът на организацията е разположен в Южна Корея.
 
По думите на генералния секретар на A-WEB Йонг-Хи Ким организацията съставлява огромната международна конструкция на изборните комисии, виновни за провеждането и ръководството на изборите. Целта на основаването ни е да насърчаваме развиването на демокрацията и да покачваме потенциала на изборните органи на съответните страни. За постигането й обменяме между тях информация и взаимно се учим едни от други.
 
ЦИК България е измежду учредителите на A-WEB, а ръководителят Ивилина Алексиева е член на Изпълнителното бюро от 2018 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР