Още от детството си знае - майките обичат децата си,

...
Още от детството си знае - майките обичат децата си,
Коментари Харесай

5 съвета към нелюбимите дъщери

Още от детството си знае - майките обичат децата си, а откакто тя не получава тази обич, значи сама е отговорна. Майката може да се оправдава с това, че поддържа дисциплината, само че да засрамваш и обиждаш детето е напълно друго. Момичето има вяра във подправените доводи, оправдаващи студеното майчино отношение. То привиква с възприятието за виновност, с това, че ядосва и разочарова майка си, със срама, че е неприятна, ненужна, недостойна за обич. Всичко това става основа за ниско самочувствие и от време на време ненавист към себе си. Един ден идва осъзнаването - след непрекъснати неуспехи в връзките, хронична незадоволеност от живота, саморазрушително държание или просто някой обръща внимание на нездравите връзки с майката. Разбирайки казуса се вършат първите крачки към изцелението и построяването на граници, пробва се да се дистанцира от майката и тук се намират хора, които да ѝ кажат, че тя е в неизплатим дълг пред майка си поради това, че я е родила и отгледала. Вината и срамът я карат да се съмнява в себе си, в решенията си и възприемането на действителността. Да, тя към този момент не живее в своята детска стая, само че въображаемо остава там, очаквайки с паника неизбежните неприятности, написа psychologies.ru. Само осъзнавайки, че възприятието за виновност и позор стоят на пътя на измененията може да се създадат първите крачки към смяната. Ето кои са те:
1. Помнете - не сте сама . Според разнообразни изследвания почти 40% от прочувствените потребности остават неудовлетворени. Вие напълно не сте единствената жена, минала през това и по никакъв метод не сте го заслужили. Тук няма нищо срамно.
2. Осъзнайте властта на майката. Мнозина към момента имат вяра в мита за майчиния инстинкт, съгласно който всички майки обичат децата си. На тях им е мъчно да признаят каква колосална, съвсем безспорна власт има майката над детето, а всяка власт дава опция за корист. Неприятно е да се осъзнае, само че е истина. 
3. Вината и срамът са принадлежности за манипулиране. Какво прави майка ви, с цел да провокира тези усеща? Може би непрестанно ви припомня, какъв брой доста ѝ дължите и какъв брой сте неблагодарни? Или стартира всяко изречение с " Ти в никакъв случай... " или " Ти постоянно "   и изброява минусите ви. Това е просто опит за операция. 
4. Отбелязвайте реакциите си . Как реагирате, когато се пробват да ви манипулират посредством възприятие за виновност и позор? Автоматично превключвате на отстъпчив звук? Предавате се бързо и се спасявате с бягство? Или виновността и срамът заглушават всички останали страсти и мисли, а вие даже не го забелязвате? Осъзнавайки реакциите си вие ще се научите да реагирате по-продуктивно, отчитайки личните си стремежи и потребности. 
5. Осъзнайте въздействието на табутата и се научете да се справяте с тях. Прието е майките да се идеализират и мнозина отхвърлят да призная, че някои дами могат да бъдат жестоки с децата си. Да, евентуално вие ще чуете, че сте неприятна и неблагодарна щерка, само че никой не е осведомен с детайлите от вашата история, а това значи, че няма право да ви съди. Вие сами би трябвало да отстоявате себе си, няма кой различен да го направи вместо вас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР