Още няма потвърждение, че сред заложниците, взети от “Хамас, има

...
Още няма потвърждение, че сред заложниците, взети от “Хамас, има
Коментари Харесай

37 българи и семействата им търсят помощ за евакуация от Газа

Още няма удостоверение, че измежду заложниците, взети от “Хамас ”, има българка. Името, изтекло в медии, не участва в базата на Министерство на вътрешните работи

37 българи и членове на техните фамилии са потърсили подпомагане за евакуация от Газа от задграничните ни представителства в Близкия изток. Това разгласи пред публицисти министърът на външните ни работи и вицепремиер Мария Габриел, предаде24 часа.бг.

 Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. СНИМКА: Министерство на външните работи

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. СНИМКА: Министерство на външните работи

Българските дипломати са предали лист с имената на тези българи и фамилиите им на израелските и египетските управляващи.

Евакуацията им на този стадий обаче не е допустима, тъй като не е реализирана договореност за отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа, означи още тя.

Дипломатите ни са в непрекъсната връзка с тези хора и са в подготвеност да им окажат подпомагане за излизане от Газа, увери вицепремиерът.

България има подготвеност и да изтегля дипломатите ни, в случай че това се наложи, като предходната седмица Габриел е дала инструкции за повишение на равнището на сигурност в задграничните ни представителства. “Следим обстановката и сме подготвени да реагираме ”, сподели Габриел.

До този миг в Министерство на външните работи не е постъпила информация от формалните управляващи в Израел, че може да има български жители измежду отвлечените от “Хамас ”.

“Българското посолство в Тел Авив е в непрекъснат контакт с израелските управляващи и продължаваме да следим тематиката ”, акцентира тя.

“В медиите се появи име на жена, за която се твърдеше, че може да е пленник, проверихме в базата данни за български жители в Министерство на вътрешните работи и човек с такова име не съществува ”, сподели и министър председателят Николай Денков.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР