Още не е установена точната причина за кървавия инцидентТрима министри,

...
Още не е установена точната причина за кървавия инцидентТрима министри,
Коментари Харесай

Премиерът поиска три оставки и ги получи

Още не е открита точната причина за кървавия случай


Трима министри, виновни за трагичната злополука край Своге на 25 август, да си подадат оставките. Това е изискал министър председателят Бойко Борисов сутринта. Министър-председателят упорства от постовете си да се отдръпват вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и районният Николай Нанков. И тримата още в неделя сутринта след злополуката са декларирали, че са подготвени да понесат политическа отговорност за нещастието. Това е станало на свиканото незабавно от Борисов съвещание на кабинета. Малко след днешното изключително искане на премиера стана ясно, че тримата са си подали оставките. Преди дни министър председателят изрази безапелационна позиция, че към никого няма да има нито протекция, нито прошка. “Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено под правосъдна отговорност и ще му бъде поискана политическа отговорност ”, уточни той.

Около 17 часа в събота рейс с екскурзианти падна от 20 м и починаха 17 души, трима са в тежко положение в “Пирогов ” и една жена в Окръжна. Шофьорът е карал с превишена скорост – 53 км/ч, при 40 км/ч. Повечето от жертвите са от софийското село Световрачане, измежду тях е и момче на 13 години. Разследващите още не са открили точната причина за трагичния случай.

Основните посоки, по които се работи, са дейностите на лидера и техническото положение на шосето.

Министърът в оставка Валентин Радев:


Носим политическа отговорност


“Подадохме оставка, тъй като по този начин постъпваме в ГЕРБ и носим политическа отговорност ”, съобщи министърът на Министерство на вътрешните работи в оставка Валентин Радев на брифинг в Министерски съвет. Пред журнарлистите застанаха единствено той и сътрудника му Николай Нанков. Министърът на превоза в оставка Ивайло Московски не беше там, като отсъствието му беше целесъобразно с това, че е в болнични. Московски също е връчил оставката си, потвърдиха двамата му сътрудници. Нанков също аргументира оставките на тримата с поемането на “политическа отговорност ”. Той напомни, че още на първото изключително съвещание при премиера на идващия ден след трагичния случай край Своге министрите са заявили подготвеност да си вървят.

Валентин Радев посочи, че “не са писали претекстове ” за оставките си. “Днес министър председателят ни изиска оставките. Каза: Хайде, свършихте си работата. Стига толкоз, това е денят ”, изясни обстановката Радев. Той посочи, че отдръпването им се случва пет дни след злополуката, тъй като е трябвало да предадат “всички документи на следствието ”. И двамата обаче не считат, че носят съответна виновност. Нанков регистрира като неточност незадоволителната съгласуваност сред министерствата. За политическото им бъдеще Радев счита, че те “най-вероятно ще се върнат в Народното събрание ”, само че решението щяло да бъде взето от ГЕРБ. И тримата са депутати – Московски водеше листа в Плевен, Нанков в Ловеч, а Радев е в 24-и изборен регион в София. Това ще е втората смяна в кабинета “Борисов ”, откакто здравният министър Николай Петров беше заменен предишния ноември поради спор на ползи.

От “Московска ” 33


“Трейс ” санкционирани с 450 хиляди лева


Фирма “Трейс груп Холд ” е глобявана от Столичната община с 450 хиляди лева поради закъснение на обект в “Младост ” при кръстовището на булевардите “Сахаров ” и “Ляпчев ”. Това сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова за компанията, ремонтирала пътя при злополуката в Своге. “Трейс ” е работила по под 10% от плановете в Столична община, което е сред 90 и 100 обекта. Сега компанията ремонтира бул. “България ”.

“През последните години наложихме обектите да се одобряват единствено след лабораторни проучвания на материалите употребявани при построяването им ”, сподели Фандъкова.

Затвориха за 8 часа пътя София – Своге


Следователи взеха проби от асфалта


Местните ще стачкуват до 7 септември

 Под надзора на прокуратурата служащи отново взеха проби от асфалта в рисковия сектор. Под надзора на прокуратурата служащи отново взеха проби от асфалта в рисковия сектор.
Следователи от Националната следствена работа взеха проби от асфалта в рисковия сектор край Своге, където стана кървавата злополука. На мястото към този момент е подложен знак за ограничаване на скоростта от 30 км/ч. Има и спомагателни знаци към точното мястото, от което рейсът е изхвърчал към пропастта. От 10 до 18 ч. придвижването по пътя Своге – София бе спряно. Пътуващите бяха насочвани по обходен маршрут през път III-164 (Своге – Бучин проход) и път II-81 (София – Костинброд).

За трета поредна вечер жителите на Своге и региона излязоха на митинг. Те приканват за незабавен ремонт и обезопасяване на рисковия сектор. Те се заканват да излизат всеки ден, като считат недоволството им да продължи до 7 септември в това число. “За повторно взимат проби. Тези няма да покажат нищо по-различно – че асфалтът е фалшив, неспособен за пътна настилка ”., съобщи пък Александър Славков, уредник на митинга.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР