Още на 10 февруари Министерството на здравеопазването(МЗ) е подало справка

...
Още на 10 февруари Министерството на здравеопазването(МЗ) е подало справка
Коментари Харесай

Здравното министерство е подало справките за лицата с изтекли ТЕЛК решения

Още на 10 февруари Министерството на здравеопазването(МЗ) е подало информация към всички заинтригувани институции за лицата с изтекло експертно решение преди влизането в действие на измененията в Закона за хората с увреждания. Това заяви пред публицисти служебният зам.-министър на опазването на здравето доктор Динко Странски, представен от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Коментарът му е в отговор на рекомендациите на омбудсмана Диана Ковачева, засягащи хората, чийто ТЕЛК решения са изтекли преди влизането в действие на измененията в Закона. Министерството на здравеопазването е направило всичко, което зависи от нас, сподели доктор Странски.

По-рано през днешния ден от пресцентъра на омбудсмана оповестиха, че Диана Ковачева упорства да се подхващат нужните дейности за обновяване на всички забавени заплащания към хората с увреждания. Тя е изпратила рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и шефа на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов.

Зам.-министър Странски съобщи още, че жителите не би трябвало да подхващат никакви спомагателни дейности, тъй като всичко е изпратено сред институциите по електронен път.

В случаите на нужда от преосвидетелстване, жителите следва да подадат заявление за преосвидетелстване по нормалния ред най-малко три месеца преди приключване периода на експертното решение , добави доктор Странски. Той изясни, че в Министерство на здравеопазването не е постъпил нито един сигнал от институция или от жители, че системата, осигуряваща електронна съгласуваност сред институциите, не работи и акцентира, че при сигнал министерството е готово да ревизира проблема незабавно и да реагира навреме.

Министерството на здравеопазването още веднъж акцентира, че хората с увреждания, които са подали заявления-декларация за преосвидетелстване и, чийто период на експертните решения е преди влизането в действие на измененията в Закона за хората с увреждания (29 януари т.г.) не би трябвало да подхващат никакви дейности пред Националния застрахователен институт (НОИ), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), Агенцията за хората с увреждания (АХУ), Националната организация за приходите (НАП) и Регионалната здравна ревизия (РЗИ). Единствено тяхно обвързване, с цел да не губят правата си, е да подават заявления-декларации за преосвидетелстване най-малко три месеца преди приключване периода на съответното експертно решение, според закона.

Информацията се дава служебно от системата на здравната експертиза до всички заинтригувани страни и общините по сегашен адрес на лицата.
Българска телеграфна агенция напомня, че на 19 януари Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за хората с увреждания, които плануват при закъснение на ТЕЛК, в случаите на преосвидетелстване, хората с увреждания да запазят правата си и финансовата и обществена поддръжка за тях да продължи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР