Още едно признание за уникалността на българския фолклор се случи

...
Още едно признание за уникалността на българския фолклор се случи
Коментари Харесай

Високото многогласно пеене от Долен и Сатовча е обявено от ЮНЕСКО за световно културно наследство |

Още едно самопризнание за уникалността на българския фолклор се случи в рамките на  16-ата сесия на Междуправителствения комитет за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО, която се организира във виртуален формат от 13 до 18 декември.

На сесията многогласното високо пеене от българските села Долен и Сатовча бе оповестено за Световно културно завещание.

Какво съставлява високото пеене

То е тип орнаментика, подбудена от характерния антифонен темперамент на песните от този фолклорен регион. За пеенето, което е изпълнено с разнообразни музикални декорации, локалните споделят, че било " саркастичен " отговор на пеенето от прилежащата равнища.

Антифонното пеене е извънредно особено за българския фолклор. То съставлява пеене на въпрос - отговор. Когато на две ниви две групи дами са пеели, едните са започвали фразата, а другите са им отговаряли от разстояние. Това на процедура са песни, родени в трудовия развой.

Включването на тази неповторима многогласна певческа традиция е неоспорим триумф за българската страна, който се случва в следствие от тясното съдействие сред всички способени институции: Министерството на културата, Института за етнология и фолклористика с Етнографския музей към Българска академия на науките, Министерството на външните работи, Националната комисия за ЮНЕСКО, посолството на България във Франция (направление „ ЮНЕСКО “), Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа, общините на селата Долен и Сатовча, както и на женските певчески обединения на двете села.

За България това е шесто регистриране в представителния лист на ЮНЕСКО след Бистришките баби през 2008 година, чипровското килимарство, празникът " Сурва " в Пернишко и първомартенските културни практики (заедно с Румъния и Молдова).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР