Още един ярък инцидент рискува сериозно да влоши и без

...
Още един ярък инцидент рискува сериозно да влоши и без
Коментари Харесай

Ситуацията се изостря драматично: Взривиха полски автобус в Украйна!

Още един ослепителен случай рискува съществено да утежни така и така към този момент обтегнатите връзки сред Украйна и Полша. В събота през нощта, на 9 декември, на паркинга наоколо до хотел " Панска гора " в с. Соколники край Лвов е взривен полски рейс, осведомят украинските издания, представени от Блиц.

Това е втората детонация през тази година - през март полското консулство в Луцк бе обстреляно с гранатомет, което в Украйна бе възприето като терористичен акт.

Украинските управляващи, както и различен път, оповестиха произшествието за провокация. Ръководителят на министерството на външните работи Павел Климкин съзря във гърмежа опит да се скарат Украйна и Полша и да не се реализира визитата на полския президент Анджей Дуда на 13 декември.

" Някой настойчиво се пробва да скапе връзките ни с Полша и да провали на визитата на президента Дуда. Ние ще направи всичко при следствието на случая, съобщи украинският външен министър. -А на провокаторите ще кажа, че няма да съумеят, приключи той. 

Какво в действителност се знае за огнения случай?

В събота вечерта, на 9 декември, на паркинга в хотел " Панска Гора " в с. Соколники край Лвов е взривен рейс с полски номера.
Според депутата от градския съвет на Лвов Игор Зинкевич, неустановено лице е хвърлило експлозив в рейса, което развалило страничния прозорец и обшивката. Този рейс превозвал полски туристи на екскурзия до Лвов и те прекарали нощта в хотела като рейсът бил паркиран до него.

Служителите в хотела са споделили, че не са чули нощната детонация.

Полицията не разяснява случая.

Според една от версиите, произшествието би могло да е и поради борба сред превозвачите.

По-рано шефът на политическия кабинет на полското министерство на външните работи Ян Парис съобщи, че Полша е " главната страна на източния фланг на НАТО " и по-скоро Украйна се нуждае от Полша, в сравнение с противоположното. " Бих желал да изясня, че мощна и самостоятелна Украйна е значима за Полша, само че самото битие на Украйна не е належащо изискване за съществуването на свободна Полша ", сподели той.

Преди това пък украинският външен министър Павел Климкин съобщи, че украинците " избавят полската стопанска система ". " Знам случаи, при които на украинците се предлага огромна заплата, тъй като са по-гъвкави, доста фокусирани върху това, което вършат ", сподели Климкин. Според думите му, към 1 млн. украинци работят в Полша. Той добави, че Киев и Варшава постоянно ще водят разговор " както е сред другари ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР