Още двама души бяха извадени живи от развалините в Турция

...
Още двама души бяха извадени живи от развалините в Турция
Коментари Харесай

11 дни под руините: Спасиха двама души в Турция

Още двама души бяха извадени живи от руините в Турция в петък, 11 дни след земетресението, което лиши живота на повече от 43 000 души в страната и в прилежаща Сирия. Хуманитарните организации усилват напъните си да оказват помощ на милиони хора, останали без дом, предава " Ройтерс ".

14-годишният Осман Халебие беше избавен през нощта в град Антакия в югоизточната част на Турция, 260 часа след мощното земетресение, което удари през нощта на 6 февруари, заяви държавната осведомителна Анадолска организация. Той е настанен в болница.

34-годишният Мустафа Авджъ също беше открит жив в Антакия 261 часа след земетресението. Докато го изнасяха на носилка, той организира видео диалог с родителите си, които му демонстрираха новороденото му бебе.

" Бях изгубил изцяло всяка вяра. Това е същинско знамение. Върнаха ми сина ми. Видях останките и си помислих, че никой не може да бъде избавен жив оттова. Бяхме готови за най-лошото ", сподели татко му Али Авджъ.

Но сходни избавителни интервенции стават все по-редки след най-смъртоносното земетресение в актуалната история на Турция - трус с магнитуд 7,8. Броят на смъртните случаи в Турция към този момент е 38 044, оповестиха публични лица.

В прилежаща Сирия, раздирана от повече от десетилетие революция, управляващите оповестиха за повече от 5800 смъртни случая. Тази информация не е променяна от дни.

 

По-голямата част от жертвите в Сирия са в северозападната част на Сирия, регион, следен от бунтовници, които са във война с президента Башар Асад - спор, който усложни напъните за подкрепяне на хората, наранени от земетресението.

Тази нощ за първи път след бедствието още веднъж имаше сражения, като държавните сили обстрелваха покрайнините на Атареб, град, следен от бунтовниците, мощно обиден от земетресението, заяви Сирийската обсерватория за правата на индивида в петък.

Нито Турция, нито Сирия са съобщили какъв брой хора към момента са в неопределеност след земетресението.

В Турция, има възходящ яд от " корумпираните строителни практики и надълбоко неправилното градско развиване, " което докара до разпадането на хиляди домове и бизнеси.

Турските управляващи дадоха обещание да проверяват всеки, обвинен в отговорност за сриването на здания, и подредиха задържането на повече от 100 обвинени, в това число бизнесмени.

Организацията на обединените народи прикани в четвъртък за събиране на повече от 1 милиард $ средства за интервенцията за подкрепяне на Турция, единствено два дни откакто бе разгласен апел за събиране ная 400 милиона $ за сирийците.

Световната здравна организация изрази особена угриженост за положението на хората в северозападната част на Сирия, където са докладвани множеството смъртни случаи от земетресението.

Около 50 000 семейства в северозападната част се правят оценка като нуждаещи се от палатки или незабавен заслон, съгласно изследване на неправителствени организации. Много хора в района се почувстваха изоставени, защото помощта се изля в други елементи на зоната на бедствието.

Доставките от Турция в следения от бунтовниците район бяха изцяло прекратени директно след земетресението, когато маршрутът, употребен от Организация на обединените нации, беше краткотрайно блокиран.

По-рано тази седмица Асад даде утвърждение за потреблението на още два маршрута.

Към петък 142 камиона с помощ от Организация на обединените нации са минали в северозападната част на Сирия, откогато интервенциите по оказване на помощ бяха обновени на 9 февруари, сподели представител на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси пред " Ройтерс ".

" Определено разширяваме интервенцията за трансгранична помощ, има проект още повече камиони да идват всеки ден ", сподели представителят.

Асад, говорейки в четвъртък в първите си телевизионни мнения след земетресението, сподели, че отговорът на бедствието изисква повече запаси, в сравнение с разполага държавното управление.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР