Още два случая на африканска чума по свинете (АЧС) бяха

...
Още два случая на африканска чума по свинете (АЧС) бяха
Коментари Харесай

Германия регистрира два нови случая на африканска чума по свинете

Още два случая на африканска чума по свинете (АЧС) бяха доказани във ферми в Германия, заяви федералното министерство на земеделието на страната, представено от Ройтерс.

Единият е в западната провинция Долна Саксония - значим район за свиневъдството на страната, който до момента беше подминаван от заболяването, а другият - в източната провинция Бранденбург, където АЧС беше откривана и преди.

Около 280 прасета и 1500 прасенца във фермата в Емсланд, Долна Саксония ще бъдат заклани, заяви министерството на държавните ферми на Долна Саксония.

Китай и редица други купувачи на свинско месо не разрешиха вноса от Германия през септември 2020 година, откакто беше доказан първият случай на заболяването при диви животни.

Откритиването на заболяването и във фермите ще създадат по-трудно за страната премахването на възбраните за експорт, споделят анализатори.

Болестта не е рискова за хората, само че е съдбовна за свинете. Много страни постановат забрани за свинско месо от райони, където тя е налице, изкривявайки международната търговия с храни.

Смята се, че дивите прасета, идващи в Германия от Полша, са популяризирали АЧС в източните провинции на страната Бранденбург и Саксония, където са регистрирани над 2000 случая при диви животни.

Германското държавно управление се стреми да ограничи и изкорени заболяването на изток частично посредством понижаване на популацията на диви прасета.

Но огромният брой животни в страната, които се скитат на огромни дистанции, затруднява ограничението.

През май беше открит различен случай на АЧС във плантация в южногерманската провинция Баден-Вюртемберг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР